© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Beleidsplan

Beleidsplan Stichting Gemeenschapsservice Deurne-Asten-Someren.

Ter inleiding.

Rotary is een grote internationale serviceorganisatie met wereldwijd ca. 1.2 miljoen leden.

In 1905 richtte Paul Harris in Chicago de eerste club op. Mensen van verschillende beroeps achtergronden wisselden met elkaar van gedachten over belangrijke onderwerpen, bouwden langdurige vriendschappen op en zette zich in voor belangen van de maatschappij.

In 1917 werd de Rotary Foundation opgericht. Dit jaar bestaat deze stichting dus 100 jaar. Dit jaar is de begrote besteding aan goede doelen ca. 250 miljoen USD.

De benodigde fondsen worden verkregen door donaties van leden, fundraisingsprojecten en eigen persoonlijke inzet van leden en clubs over de hele wereld.

Daarnaast sluit de Foundation samenwerkingsverbanden met vele partners wereldwijd. Een voorbeeld daarvan is dat Rotary Foundation in de tachtiger jaren het initiatief nam om Polio wereldwijd te elimineren. Inmiddels worden dankzij de samenwerking met Unicef, regeringen en andere partners zoals de Bill en Melinda Gates Foundation de nog in enkele landen (in oorlog zoals Pakistan, Afghanistan en Nigeria) poliovrij gemaakt.

Behalve grote projecten als “Polio de wereld uit” worden projecten ondersteund die de clubs lokaal, regionaal en internationaal opzetten. Projecten op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, verbetering van milieu. Daarmee wordt een wereldwijd netwerk in beweging gebracht dat mens en middelen samenbrengt met een minimum aan overhead.

Clubs worden geadviseerd om de activiteiten rondom goede doelen projecten onder te brengen in een apart juridische entiteit. Rotaryclub Deurne-Asten-Someren heeft dat al in 1981 gedaan.

Historie Stichting Gemeenschapsservice Deurne-Asten-Someren.

Rotaryclub Deurne-Asten-Someren is opgericht in 1973.

De leden zijn voornamelijk afkomstig uit de Peelgemeenten Deurne, Asten en Someren.

In 1981 is door Rotaryclub Deurne-Asten-Someren een stichting opgericht. De doelstelling omschrijft het als volgt: Om bezittingen aan te wenden voor het verlenen van geestelijke en stoffelijk steun aan personen of aan hier te lande gevestigde rechtspersonen die (nagenoeg) uitsluitend een algemeen maatschappelijk belang beogen.

De Stichting heeft zich de afgelopen decennia vooral ingezet om de goede doelen projecten van de club te faciliteren. Daarnaast worden via de Stichting de bijdragen van de leden ingebracht in de Rotary Foundation. Daar waar mogelijk dient zij verzoeken in bij Rotary Foundation ter medefinanciering in haar projecten.

Te vermelden belangrijke grotere projecten van de laatste jaren zijn verstrekken van studiebeurzen aan zes inheemse Filipijnse studenten. Over een periode van vier jaar.

Een groot waterputtenproject in Tanzania samen met een zusterclub in Nederland en Tanzania.

Het beschikbaar stellen van shelterboxen aan de door de tyfoon getroffen inwoners in de Filippijnen.

Het organiseren van een kunstgalerie met ORO, een regionale instelling op het gebied van verzorging van cliënten met een verstandelijke beperking

 

De Stichting staat ingeschreven onder nummer 8062.84.390 als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)

Bestuurssamenstelling per februari 2020

1.

Voorzitter : H.J. van der Loo  

2.

Secretaris : J.C.M. Eijsbouts

3.

Penningmeester J.H.A.M. Braam.

Contactgegevens

Jos Braam, Suezlaan 12, 5752 BG Deurne. Email: jos.braam@kpnmail.nl, telefoon 0493-317134

Huidige strategie Stichting.

De hoofddoelstelling van Rotaryclub Deurne-Asten-Someren is om met haar leden vanuit hun beroep en maatschappelijke positie dienstbaar te zijn aan de maatschappij. De club is daarbij het netwerk waar men in vriendschap elkaar ontmoet. Men wisselt ervaringen uit met elkaar en laat zich informeren door kennis en ervaring van buiten de club. Behalve de inzet van de eigen kennis en ervaring worden middelen verworven om projecten te kunnen doen ten behoeve projecten die ten goede komen aan de maatschappij en waarin de maatschappij zelf niet voorziet. De projecten kunnen lokaal, nationaal en internationaal zijn.

De Stichting heeft als vaste bronnen van inkomsten:

1.

Het rondgaan van een collectezak tijdens iedere clubbijeenkomst. De bestemming van deze middelen is aan de voorzitter van dat jaar.

2.

Er vinden jaarlijks een wijnproeverij plaats. Via een opslag op de verkoopprijs wordt daarbij de meeropbrengst afgedragen aan de Stichting.

3.

Aanvullend aan de contributie aan de club wordt een bijdrage gevraagd voor de jaarlijkse afdracht van de club aan de Rotary Foundation.

4.

Individuele leden van de club die zelf een project willen uitvoeren dat past binnen de doelstelling van de club en de Stichting, kunnen gebruik maken van de Stichting.

Het streven is om minimaal éénmaal per twee jaar een grotere fundraising actie te houden.

Behalve de opbrengst van de actie wordt daarbij ook nadruk gelegd op de zelfwerkzaamheid van de leden. Daarnaast wordt de opbrengst van de actie gekoppeld aan een project.

Het laatste grote project was de kunstgalerie ten behoeve van de Stichting ORO in Helmond. Opbrengst ca. Euro 13.000.

Hieruit is de gedachte ontstaan om na te gaan of een meer dan eenmalige samenwerking voor een project meer toegevoegde waarde kan brengen.

In dat kader is in april 2017 een volgend project met ORO opgezet in de vorm van een dinner-show.

De show is geheel verzorgd door eigen artiesten van ORO. Het serveren van het diner was een coproductie van Rotaryclub Deurne-Asten-Someren en cliënten van ORO. Het evenement trok een volle zaal en de opbrengst van de avond was ver boven de verwachting, namelijk ruim Euro 20.000.

De afgelopen jaren zijn de middelen uit het voorzitterspotje gedeeltelijk besteed door de respectievelijke voorzitters. Over het algemeen worden deze middelen in kleinere bijdragen aan lokale projecten toegekend. De overgebleven middelen zijn toegevoegd aan de algemene middelen.

Daar waar projecten voldoen aan de doelstellingen van de Rotary Foundation worden projecten ingediend bij de Foundation ter medefinanciering.

De omvang van de niet bestemde middelen is niet formeel vastgelegd. Het beleid is geweest om een buffer aan te houden van ca. Euro 10.000.

Het Stichtingsbestuur.