© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

INTERNATIONAL MEETING GARMISCH PARTENKIRCHEN 2018

Onderwerp: Verslag bijeenkomst Rotary Contact Clubs 2018

Datum: Hemelvaartweekend 10 mei tot en met 13 mei in Garmisch Partenkirchen

Verslag: Johan Groen

Inleiding

Afgelopen Hemelvaartweekend vond er in Garmisch Partenkirchen een contactbijeenkomst plaats tussen een vijftal Rotary clubs uit Garmisch Partenkirchen (Duitsland), Wavre (Belgié), Vernon (Frankrijk), Minster at Sea (Engeland) en Langedijk- Geestmerambacht.

Onze club was vertegenwoordigd door Elisabeth, Ina en Peter, Gert-Jan en Daniela, Jim en Adéla, Lidy en Rolf, Eisso en Marian en Johan en Joke. Ellie en Paul waren door ziekte van Ellie op het laatste moment verhinderd. De andere 3 clubs die naar RCGP kwamen, waren aanwezig met in totaal 54 personen. Alle gasten waren verdeeld over een drietal hotels of verbleven op de camping die centraal tussen de hotels was gelegen. De hotels waren gelegen in het vlakbij Garmisch Partenkirchen gelegen Grainau de plaats waar ook de lift naar de Zugspitze staat. De Hollanders sliepen in hotel Alpspitz m.u.v. Johan en Joke die op de camping verbleven.

Het formele programma startte op donderdag eind van de middag. RCGP wist dat er een aantal personen uit Wavre en Langedijk al op woensdag aan zouden komen. Ze hadden voor de early arrivals op woensdagavond al een gezamenlijk etentje geregeld. Met zo’n 15 personen was dit een mooie start van het weekend.

Programma

Op donderdag was er een ontvangst aan het einde van de middag in de diverse hotels. Een informele bijeenkomst waarin wij met zijn allen in de erker van hotel Alpspitz genoten van een informele borrel. In de avond was er een welkomstdiner in de Aule Alm, zo’n 20 minuten lopen door de Alpenweiden. Er werden (onweers-) buien voorspeld, daarom zorgden de Duitsers voor vervoer. In informele sfeer werd er genoten van een buffet.

Vrijdag stond in het teken van een uitstapje naar München.

Met een dubbeldekker werden wij naar München gebracht. Het was druk en daarom kostte het ruim 1,5 uur om er te komen. Ter plaatse stonden er drie gidsen klaar om ons door de binnenstad van München te begeleiden. De rondleiding eindigde om 12.00 uur op het Marienplatz, hartje centrum, waar de 43 klokken hun melodietje lieten horen en de manshoge poppen ver boven ons hun traditionele rondjes draaiden. Tijd voor een lunch en daarna vrij tot 17.00 uur. Samen met Peter en Ina verkenden wij het centrum, genoten van de stad, de zon, en natuurlijk “Kaffee mit Kuchen”. Wij werden verrast door surfers die op een grote golf op een van de riviertjes in de binnenstad hun (soms grote) kunsten met de surfplank toonden.

Op weg naar huis was wederom een uitgebreid diner gepland, waarna wij rond 22.00 uur voldaan bij onze slaapplaatsen aankwamen. Wij waren er niet bij maar uit de verhalen van de volgende morgen begrepen wij dat het nazitten lang duurde en erg gezellig was. Al met al een prachtige dag.

Zaterdagmorgen was er een werk-sessie gepland voor de bestuurders en was er voor de rest tijd voor een eigen invulling. De dames vermaakten zich uitstekend in de winkels en de garderobes werden hier en daar aangevuld. Vooral de hoeden waren populair.

Bij de werk-sessie werden de afspraken gemaakt hoe wij de komende jaren met elkaar omgaan. Ik zal in een apart “bestuurlijk” verslag de gemaakte afspraken vastleggen. De vergadering verliep buitengewoon vlot en werd beëindigd met toespraken van de burgemeester en de regio-voorzitter van de Rotary. Na wat drankjes en hapjes vertrokken wij op weg naar de trein die ons naar het dalstation van de Zugspitze bracht.

De gondellift was net een paar maanden terug in gebruik genomen. Financieel nog geen succes. De in 2012 geschatte investering van 30 miljoen is inmiddels opgelopen tot 50 miljoen, maar daar krijg je ook wat voor. Een hoogteverschil van 1945 m1 tot aan de top van de Zugspitze die op bijna 3000 m hoogte ligt. Er wordt een afstand van 4497 m1 overbrugd met maar één tussensteunpunt. Dit tussensteunpunt is met een hoogte van 127 m de grootste ter wereld. Er werd gestart in 2014 en de lift is in 2017 9 maanden gesloten geweest, maar draait sinds eind december 2017 weer. Boven zijn ze nu nog volop aan het bouwen. Een huzarenstuk met overkragingen van meer dan 25 m1 en dat op de top van een berg. Indrukwekkend om te zien. Tussen de wolken door konden wij stukken van het dal waarnemen. Na een rondleiding met toelichting boven op de berg en een goed verzorgde break gingen wij naar beneden en weer terug naar de hotels.

Zaterdagavond was er een afscheidsdiner in het “Porsche”-centrum van een van de Rotary-leden. Wij werden ontvangen door een viertal Alpen-blazers en genoten van een 9 gangen menu met 9 smakelijke kleine hapjes met bijbehorende dranken. Goed verzorgd met een stemmig orkestje met onder meer een harp op de achtergrond. Eisso hield een zeer onderhoudende speech, waarbij het jammer was dat de geluidsinstallatie niet optimaal functioneerde. Voor alle aanwezige stellen hadden wij een plak chocolade met een “Langedijker wikkel”.

Hiermee kwam er een einde aan een zeer geslaagd weekend. Wij hebben ervan genoten. De organisatie was uitstekend en de verzorging buitengewoon. Een feest om mee te mogen maken.

Joke en Johan