Spetterende Frisbee clinic voor kinderen uit Tsjernobyl

MSA (19 maart 2011)

Kankerpatiëntjes van de ramp in Tsjernobyl herstellen op de Heuvelrug

Eind maart, begin april is een groep van 19 kinderen uit de omgeving van Tsjernobyl in de leeftijd van 9 tot 13 jaar op initiatief van de Werkgroep Heuvelrug van Stichting Rusland Kinderhulp voor een maand op de Utrechtse Heuvelrug als onderdeel van hun behandelingstherapie na leukemie. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat kernreactor 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl in Oekraïne ontplofte. Het is nog steeds het zwaarste ongeval met een kerncentrale ooit. De problemen met de kerncentrales in Japan maken dit helaas extra actueel. In Tsjernobyl kwamen grote hoeveelheden radioactieve stoffen vrij met ernstige en langdurige gevolgen voor de volksgezondheid. Bij de brand en de explosie kwamen direct 31 mensen om het leven. Het aantal slachtoffers dat daarna volgde is onbekend. Heden ten dage worden er jaarlijks nog steeds honderden kinderen getroffen door de fall-out verschijnselen van destijds.

De kinderen zijn een maand in Nederland op uitnodiging van initiatiefnemers Jelle en Elly Geers van de werkgroep Heuvelrug van de Stichting Rusland Kinderhulp. Zij worden begeleid door een oncoloog, een leerkracht en een tolk uit Wit-Rusland. Voor de kinderen is een gevarieerd programma opgezet, dat met hulp van een groot aantal vrijwilligers en enkele Rotaryclubs uit de omgeving wordt uitgevoerd.

Zaterdag 19 maart volgden de kinderen een Frisbeeclinic in de sporthal in Cothen. Deze Frisbeeclinic is belangeloos gegeven door Hans Krens, vooraanstaand frisbeespeler op professioneel niveau. Hij is tevens bondscoach van het Nationaal Jeugdteam Frisbee. Hij is gespecialiseerd in het geven van Frisbeeclinics aan leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs.

De clinic was een doorslaand succes. De kinderen pakten de basis techniek van het Frisbeeën razendsnel op. Al snel bleek dat zij ondanks hun broze gezondheid over een stevige sportieve instelling beschikten. Ze toonden zich behendig en behoorlijk fanatiek. De Frisbees vlogen snoeihard door de hal. De Wit-Russische kinderen deden in geen enkel opzicht onder voor de Nederlandse kinderen die ook uitgenodigd waren voor de Frisbeeclinic. Na de clinic kregen ze allemaal een eigen wedstrijd-Frisbee mee. Een aantal van hen gingen onmiddellijk aan de slag op het veld achter de sporthal. Elly Geers: “het plezier van de kinderen is fantastisch om te zien”.

De kinderen logeren in Bethanië in Amerongen. De komende weken gaan van alles meemaken. Ze gaan naar de Efteling, naar de zee, een dag naar Amsterdam. Maar ook op de Heuvelrug ondernemen zij het nodige: een bezoek aan een boerderij met een speurtocht, een tochtje in de oldtimer en nog veel meer.