Brikama opening

Bijdrage aan De Rotarian District 1590

Rotary Club Emmen zorgt voor drinkwater in The Gambia

D1590- Op 9 februari werd bij het ziekenhuis van Brikama (80.000 inwoners) in The Gambia de watervoorziening officieel in gebruik genomen. Rotary Club Emmen heeft al enkele jaren contacten met de Rotary Clubs Banjul en Fajara in The Gambia. Bij een bezoek van één van de leden uit Emmen in 2006 werd een projectvoorstel meegegeven. Bij het ziekenhuis zijn wel de waterleidingen aangelegd en is een watertoren gebouwd, maar om een veelheid van redenen werd er geen water aangevoerd. Dit kon worden opgelost door het maken van een zogenaamde borehole, om met een door zonne-energie aangedreven pomp dagelijks tot 10m3 op te laten pompen vanaf een diepte van dertig meter.

Door de goede contacten met en een bijdrage van Aqua for All was het mogelijk dit project uit te laten voeren onder begeleiding van één van de leden van de Rotary Club Banjul mrs. Josée Soppe.

In aanwezigheid van de Governor of van Western District mr. Abdou Badjie, het bestuur van de gemeente Brikama en het ziekenhuis werd de installatie op feestelijke wijze met Gambiaanse muziek en dans in gebruik genomen. Er waren veel woorden van dank aan A4A en Rotary. Rotarian Onno te Nuyl benadrukte dat dit een door Gambianen aangeleverd project is, dat door locale inspanningen is gerealiseerd. Een goed onderbouwd projectvoorstel was de basis voor realisatie.

Belangrijker is dat de vrouwen die met hun kinderen voor consult naar het ziekenhuis komen ook een wasje kunnen doen en de baby’s met schoon water kunnen wassen. Daarnaast is stromend schoon water van belang voor de verzorging en behandeling van patiënten. Een met succes afgerond project in samenwerking tussen A4A en de Rotary Clubs in The Gambia en Nederland waarvan op de Gambiaanse TV in het avondnieuws uitvoerig verslag is gedaan.

Onno te Nuyl

Rotary Club Emmen