Micro credits voor Bafrow

Rotary Club Emmen

Project Micro credit

Micro credit BAFROW

Door de RC Fajara ben ik uitgenodigd een bezoek te brengen aan het project dat bekend is onder de naam BAFROW in de buurt van Brikama. Het is een onderdeel van een Gambiaanse organisatie die zich inzet om vrouwen te helpen bij het opbouwen van een bestaan zonder afhankelijk te zijn of blijven van hun echtgenoot door het opzetten en runnen van eigen bedrijfjes. Het geheel wordt gerund door Gambiaanse vrouwen en zonder bemoeienis van blanken.

In Bafrow is een dokterspost (doctor Hassan is de enige blanke man, geboren in Irak, opgeleid in Duitsland, gewerkt in The Gambia en Engeland en nu met pensioen, de voorgaande Gambiaanse manlijke dokter paste niet bij deze opzet). Er is een apotheek en een ziekenzaal. Groepen van circa vijf vrouwen produceren babyvoeding die verkocht wordt aan de lokale ziekenhuizen, produceren zeep, bakken brood, maken pindakaas voor de lokale hotels. Er is een opleidingscentrum om te leren lezen en schrijven, eerst in de lokale taal en pas later voor sommige vrouwen in het Engels. De vrouwen hebben een eigen bank met administratie van inkomsten en uitgaven. De vrouwen wonen in eigen huizen in de omgeving van Brikama. Hier zagen Thea en ik de lokale economie ontstaan en groeien.

Door de directeur, mevrouw Fatou Weggeh, is een plan ingediend voor een viertal projecten dat door RC Emmen is gehonoreerd.

Kosten voor de RC Emmen: € 1.000 als micro credit.

De werkwijze is als volgt: door RC Fajara en RC Banjul zal een bankrekening worden geopend. RC Emmen zal het credit storten op deze rekening. Bafrow zal een korte omschrijving maken per project, waarna het geld in The Gambia beschikbaar komt. Opzet en werkwijze zijn beschreven in het eerder genoemde projectplan.