FLOFLO-FEEDBACK UIT THE GAMBIA

floflo-feedback

Stichting "Holland Water Goes Africa" (voorzitter: Floris de Vos) was opgericht in september 2008, met als doel Afrika te ondersteunen bij het oplossen van hun waterprobleem m.b.v. de FLOFLO-doe-het-zelf-boortoren. In 2014 schonken wij vanuit de opbrengst van het Meerdijk Open een FLOFLO-boortoren aan The Gambia. Zie hier een brief hoe het er nu mee gaat…

Hallo Bas & Beste Rotarians,

Wegens turbodrukte en wederom een spoedreis naar Guinee en Burkina Faso deze delay. De volgende foto’s komen uit Gambia, ± 5 weken geleden gekregen via-via en een facebookpagina van de FLOFLO-tassenfabrikant. Ja, ja, de lokale jongens / mannen zijn best inventief, de tassenfabrikant heeft een klein logootje + contactdetails op alle tassen staan. De boys hebben 2 fotootjes genomen en via-via de foto’s dus verstuurd naar onze tassenproducent. Deze heeft ze geprint en naar ons verstuurd per post. Verder doorsturen per e-mail ging om een of andere technische reden niet, we zijn geen IT-nerds of experts op social mediagebied. Vervolgens hebben wij ze weer gescand en nu naar jullie verstuurd per e-mail. “Kleine” omweg, maar we komen er wel. (De boys / studenten krijgen van Flores Marzo Gascon binnenkort ons emailadres !)(efficientie) ☺

Wat we hebben begrepen is dat ze zijn begonnen met lesgeven over de FLOFLO, het boorproces, basis geologie, pomp installatie + materialen kennis, etc, etc. (FLOFLO Manual) Ze doen dit vanuit Marzo Gascon hun farm, training and teaching facility in een van de dorpen. (dacht Brikama BA) Mannen zijn enthousiast en zijn gelijk begonnen met het slaan van test / teaching holes. (zie de foto’s)

Ze boren zo diep als ze kunnen, zonder materialen nodig te hebben.(Pvc / pomp ) Zodra de familie Marzo Gascon (deze zomer) er dan weer is boren ze gelijk verder en maken ze dan deze waterputten af. Ze verliezen op deze wijze weinig tijd en leren alvast de basis kennis: boren met een FLOFLO. Zo te zien en te horen zijn de boy’s er klaar voor en hebben ze de juiste voorbereidingen getroffen.

Floris en de familie gaan deze zomer weer naar The Gambia, ze gaan op 3 plaatsen tegelijk boren en verwachten de eerste 6 waterputten tijdens hun verblijf aldaar af te hebben. (projectkosten ± €15.000, gesponsord door Barcalona water company). De 6 pompen hebben de familie Gascon ook reeds geregeld en staan klaar bij vrienden van ze. Rest van het materiaal is nu voorradig en available bij de VIMTO fabriek. Sneller konden ze niet gaan, ze waren ook nog bezig met de afbouw van een schooltje, dit project hebben ze inmiddels met succes afgerond en alle focus gaat nu naar de FLOFLO en de waterputten.

Zodra ik weer in Nederland ben neem ik even contact op met Flores Marzo Gascon en vraag haar wanneer zij precies in Gambia gaan beginnen (dacht de maanden Juli en Augustus). Mocht er toevallig tegen die tijd een Rotarian die kant op gaan, zouden ze elkaar kunnen ontmoeten en een putje kunnen gaan bezoeken of boren.?!

Zelf schrijf ik deze tekst op de luchthaven van Casablanca, ben onderweg naar Burkina Faso. Ik zit tegenover een afrikaan in pak die de koffiemelkkuipjes aan het leeglikken is… Welcome to Africa !!

Groetjes en we houden contact.

Floris.