GOUVERNEURSBEZOEK
ROTARYCLUB EMMEN, 'T LOO EN MONARCH

gouverneursbezoek

De kop van de nieuwsbrief wierp vragen op: "Waarom alleen de ogen van de gouverneur getoond?" Tja… Ook een simpele webmaster waant zich wel eens een Sergio Leone. Om het concept maar eens door te trekken: het ter beschikking staande beeldmateriaal nodigt uit om voor deze gelegenheid eens te experimenteren met een ander lichaamsdeel…

Met een gezellige drukte bij Ten Cate loopt vanaf 17.00 uur de bar vol met leden van de drie Emmer Rotaryclubs. De gouverneur heeft een kort vooroverleg met de drie besturen en begeeft zich daarna in de bar onder de aanwezige Rotarians, een warm bad in een overweldigende aanwezigheid. Hoe krijg je 72 mensen om zes uur van de bar naar het restaurant en dan netjes verdeeld over 9 tafels. Daar is de sergeant-at-arms voor. Om 12 minuten over 6 heeft iedereen zijn maaltijd uitgeserveerd gekregen.

Een hartelijk welkom aan gouverneur Hans Jansen, lid van Rotaryclub Assen-Noord, en zijn partner Erica Goedegebeuren, die samen op weg zijn naar de marathon in New-York; welkom ook aan Adri Doldersum die zich warmloopt om assistent-gouverneur (DGA) te worden in onze regio (Drenthe).

Rotary International is een platte organisatie met een president en ruim 35.000 autonome Rotaryclubs voor 1,2 miljoen Rotarians. Het motto van onze president, Barry Rassin, is: "Be The Inspiration".

Hans vertelt over zichzelf, over de aanleiding tot deze functie en zijn ervaringen in San Diego. De nadruk van Rotary ligt NIET meer op wat MOET, maar het gaat om wat KAN en MAG; en dat is heel veel voor de autonome Rotaryclubs en de Rotarians. Bij voorbeeld: de afschaffing van het strikte classificatiebeleid - maar allemaal leden uit dezelfde beroepsgroep is niet zo wenselijk. Hij noemt ook de afschaffing van de attendance-eis - maar het bestuur doet er goed aan om te letten op leden die de club al heel lang niet meer hebben bezocht. Wat betreft het ledenbeleid: we moeten ook andere mensen gunnen om lid te worden van een organisatie die ons aanspreekt.

 

de presentatie

 

Hans gebruikt de Rotaryactie ‘Polio de wereld uit’ (in 1980 bij het 75-jarig bestaan van RI een geschenk aan de wereld om te zorgen dat bij het 100-jarig bestaan polio de wereld uit zou zijn) als opstap naar zijn inzet om als collectief ‘iets’ te doen met al onze kennis en ervaring. Polio kent in 2018 nog maar 14 nieuwe gevallen in de hele wereld en dat in contrast met honderdduizenden patiënten per jaar in 1980 en eerder. Rotary heeft zijn cadeau waargemaakt.

Met mede-Rotarians heeft Hans nagedacht over onderwerpen om ‘iets’ te doen. Wat opviel als resultaat van dit nadenken was: er zijn voor ieder onderwerp al professionele organisaties; geld is over het algemeen geen probleem; maar organisaties kennen elkaar niet, er is geen samenwerking om aan dat onderwerp als collectief te werken.

Het gekozen onderwerp is: Jeugd, sport, bewegen en gezondheid. De BMI van onze jeugd is gemiddeld ongezond hoog! Hans stelt: wat zal het mooi zijn als door toedoen van ons Rotary collectief aan kennis en ervaring we 2022 kunnen zeggen: er is een lagere BMI mede door Rotary (rijmt ook nog). Hans vraagt ons (mede namens de komende DG’s): "Wil je mij helpen?"

Een aantal Rotarians zorgt voor spontane bijval en wil graag meeDOEN!

 

 

 

 

 

 

 

Vervolgens heeft Viola Mulder een COLLEGE TOUR voorbereid met vragen aan de gouverneur, altijd lastig maar het proberen waard:

·

Wat verwacht je van Rotary?
Verder gaan met Polio de wereld uit, en veel aandacht binnen de club voor elkaar, bouwen aan FELLOWSHIP.

·

Hoe ziet Rotary eruit in 2055?
Het zal zeker anders worden, bijeenkomsten via Skype, kunstmatige intelligentie, nieuwe vormen, alerter zijn op jeugd en alumni van Rotary. De huidige billboards proberen de samenleving Rotary te tonen voor herkenning en erkenning.

·

Heb je voorbeelden over de toekomst?
Mogelijk kunnen toepassing (app’s) bijdragen tot: Rotary daar wil ik bij horen. Veel van ons staan op Facebook en LinkedIn, maar zelden zetten ze daarbij dat ze Rotarian zijn en bijdragen aan de samenleving.

·

Hoe deel je deze gedachten?
Door een betere communicatie, ook vanuit de DG’s, de districten: "Intern beginnen is extern winnen!"

·

Waar moeten we mee ophouden?
Met foto’s in de kranten van oude mannen met cheques in de hand! Maar wat dan wel, da’s lastig…!

De gouverneur roept ons op om volgend jaar de internationale conventie te bezoeken in Hamburg van 1-5 juni 2019, het is een fantastische ervaring en zo dichtbij om de Rotary-wereld te ontmoeten.

De voorzitters bedanken onze gouverneur voor zijn inspirerende presentatie, bieden speciaal gemaakte kistjes aan met wijn, bloemen voor Viola en wensen Hans en Erica veel succes in New York en dringen aan tot het dragen van een Rotary-shirt dat bezweet mag raken.

 

tekst: Onno te Nuyl
foto's: Janet Schuringa
meer foto's: …