nieuwjaarstoespraak: veel communityservice

nieuwjaarstoespraak

Hieronder de integrale nieuwjaarsrede van Carmen

 

TERUGBLIK OP 2018

 

Lieve Rotaryvrienden, -vriendinnen en -partners,

Allereerst van harte welkom en fijn dat veruit de meesten van ons op wel op tijd zijn. Graag blik ik tijdens deze nieuwjaarsviering terug op het kalenderjaar 2018. Dit begon voor onze toen nog inkomend-inkomend voorzitter Jos al erg fraai, omdat hij tijdens de nieuwjaarsreceptie werd toegezongen "..Your are the Jos that we want, it is Jos that we want …" ff slikken voor mij als toen nog inkomend voorzitter en ik heb overwogen om mijn voorzittersjaar maar meteen door te geven. Na een aantal nachten mezelf in slaap te hebben gehuild, heb ik toch maar besloten om ervoor te gaan!

We hebben veel interessante lezingen en/of levensberichten van onze leden mogen beluisteren en zijn financieel op de hoogte gebracht met o.a. een uitleg over de lijfrenteconstructie. Vaak werd de wijn werd aangeboden vanwege verjaardagen, geboortes van kleinkinderen, of huwelijksjubilea. En eind vorig jaar bereikte ons het heuglijke bericht dat Rianne zwanger is van een tweeling!

In 2018 hebben we Petra Dethmers, Sonja van Beveren, Heidy Postma en Marcel Funke als nieuw lid mogen begroeten. Helaas hebben we afscheid moeten nemen van Joop Middendorp die op 14 mei is overleden. Mijndert van Duyne geeft aan het welletjes te vinden bij de Rotary en Paul van der Zon neemt afscheid van onze club, omdat hij verhuist naar Vlaardingen en Patty hebben we een tijdje moeten missen, omdat zij moest herstellen van een gebroken arm.

Luci en Pieter hebben het etentje met de Rotarypartners weer nieuw leven in geblazen, met een aftrap op 28 maart in La Taverna. De partners hebben in 2018 goed mee kunnen doen, denk aan de wandeling in Orvelte, een bezoek aan de Aspergeboerderij, het bezoek aan Cambrai, gezamenlijk fietsen, open huis van Roelof en Jellie, BBQ op het Ermerstrand, Klootschieten met de 3 RC’s uit Emmen in Exloo, de president's meeting, de miniconjoint in Leiden en de kerstmaaltijd bij van der Valk. Maar ook zijn de leden zonder partner, zelfstandig nog op bezoek geweest bij: bij galerie Leth, bij Alya, Growing Emmen, bij Petra Huisartsenpraktijk het Perron en de Hospice. De Rotarystimuleringsprijs is toegekend aan Stichting kinderkamp Zuidoost Drenthe, waarvoor met de 3 emmer RC clubs een aanvraag hadden ingediend. We hebben gouverneur Jaap Bos op bezoek gehad en in het najaar Hans Jansen gezamenlijk met de 2 andere Rotaryclubs ontvangen.

Halverwege het jaar hadden we de natuurlijk de bestuurswissel en de nieuw ingestelde muziekcommissie o.l.v. Wim Oosting liet al veel van zich horen. Het mentorschap is ook weer nieuw leven ingeblazen en Jan H, Ine en Frank zijn de mentoren voor onze nieuwe leden. Marloes geeft aan het te druk met het werk te hebben om penningmeester te zijn en Alexander heeft haar taak over genomen.

Enkele leden hebben de handen uit de mouwen gestoken door als chauffeur te dienen voor de asielzoekers om die van en naar het Gasuniegebouw te brengen in Groningen voor de Toekomst Academie of voor het koken bij Hamsphire en aan het eind van het jaar hebben een paar mensen van ons zich nog druk gemaakt om een kerstboom op te tuigen, wensballen, chocolademelk en glühwein te verkopen. Ook op andere wijze zijn wij maatschappelijk goed bezig geweest, door overhemden te schenken waar boxershorts van worden gemaakt. We hebben tulpenbollen gekocht om Polio helemaal de wereld uit te krijgen en Eddie en Jan L hebben zich weer opgeofferd voor het champagneproject en hiervan gaat een deel van de opbrengst naar de jeugd in Zuidoost Drenthe.

Verder hebben wij financiële, materiële en/of fysieke bijdragen geleverd aan:

·

het koken met mensen in het AZC,

·

de Ryla ( een geslaagd jeugdtrainingsweekend met de 3 emmer clubs ),

·

voor de synagoge,

·

kerstdiner dagopvang Leger des Heils,

·

aan jonge mantelzorgers (via Sedna),

·

het Toneelstuk ‘Vind je ’t gek,

·

een fietsproject,

·

Microkredieten KIVA-project,

·

kosten voor de na te schilderen Nachtwacht ( a.s. vrijdag opening Rensenpark),

·

Hulphond.nl,

·

naaimachines Tanzania project,

·

Jeugd Juridisch Adviesbureau aan de Baander in Emmen,

·

Shelterboxen,

·

bijdrage aan muzieklessen

·

en fitnesstoestellen voor de beweegtuinen in Emmerhout en

·

via de jaarlijkse Sinterklaasactie zijn er weer kadootjes gegaan naar kinderen uit gezinnen die het financieel gezien, wat minder hebben.

Als je dit allemaal opnoemt, valt het niet tegen. Maar wat mij betreft zetten we dit jaar nog extra in op hands-on projecten. ( dit kwam ook uit de Avondjes van Zes). Dat kan al weer op 22 januari door samen met mensen van het AZC te koken in de Drommedaar. Je kunt je hiervoor aanmelden bij Menso. Verder hopen we op 28 februari de grote kerk uitverkocht te hebben voor Shaffy85! – niet zonder ons benefietconcert en de opbrengst hiervan gaat naar de Shelterboxen. Dus probeer zoveel mogelijk kaarten te verkopen, info Jan Luppes. En op 15 mei neemt de muziekcommissie ons mee naar New Orleans in het Atlas theater.

Vanmiddag bereikt ons het nieuws dat Willem Prins, zijn heup vandaag op de golfbaan heeft gebroken en hij is geopereerd. Zojuist contact met hem gehad, de operatie is goed verlopen, hij voelt zich goed en hij mocht weer van de IC naar de zaal. Wij wensen hem allemaal heel veel sterkte en een spoedig herstel.

Tot slot, het jaarthema van Rotary International is: wees de inspiratie! Daarnaast wil Rotary ook graag een wat opener organisatie zijn, met een fraaier imago en niet één waarvan de leden alleen met een uit te reiken cheque in de krant staan. Dankzij hands on projecten, ons Twitter account en de door Koos Schoe uitstekend onderhouden website, hopen we dit beeld bij te kunnen stellen. Maar het belangrijkste zijn wij zelf als Rotarians. Hoe wij in het leven staan en wat wij doen om de wereld een beetje mooier te maken voor elkaar, met elkaar… en wie weet, wordt er dan ook nog wel eens voor ons gezongen: "Rotary, you’re the one that I want..!"

 

Gelukkig nieuwjaar!

 

foto: Jan Hulsegge

klik hier voor meer…