Verslag Motor- & Fietstochti (14-09-2019)

Jaarlijkse Fiets- & Motor-tocht met Duitse Zusterclub.

Minimaal 2x per jaar organiseren Rotaryclub Emmen-Monarch en haar Duitse zusterclub Löhningen-Hasetal-Haselünne een gezamenlijke activiteit om de onderlinge band en samenwerking over de grens heen te bestendigen en te versterken.

Op 14 september 2019 werd een gecombineerde fiets- en motortocht georganiseerd met als startpunt Keramiektuin en Galerie Harwig in Eeserveen.

20 deelnemers, mooi evenwichtig verdeeld over beide clubs en het soort vervoermiddel, hadden een schitterende dag met prachtige routes en ongekend mooi nazomerweer.

De motorgroep reed vanuit Eeserveen richting Schoonloo, waar de Historische TT-route werd opgepakt. In de periode 1929-1950 werden delen van die route als TT-stratencircuit gereden. Via o.a. Grollo werd een bezoek gebracht aan het TT-circuit, waar wedstrijden voor de Open Nederlandse Kampioenschappen bezig waren. Zelf dus niet gereden, maar wel de kunst af kunnen kijken. Daarna weer op de motor gestapt om de historische route te vervolgen. Door de binnenstad Assen, Rolde richting Papenvoort, de prachtige weg langs het boomkroonpad richting Gasselte, Drouwen en Borger om een stop te houden bij het bekende hunebed in de bossen van Exloo en daarna via Odoorn terug richting Harwi.

De fietsgroep reed een route in twee delen, waarvan het 1e deel via fietspadenknooppunten door Boswachterij Schoonloo naar museumdorp Orvelte leidde. Prachtig om te zien hoe in de bossen een kudde zwarte oerkoeien met kalfjes zich tegoed deed aan de onder-begroeiing. In Orvelte werd gestopt voor een bezoek aan dat museumdorp en de lunch. Om 14:30 uur werden de ijzeren rossen (de meeste elektrisch . . . . ) weer beklommen voor het 2e deel van de tocht. Via Westerbork, Elp, langs heidevelden in en bij de Boswachterij (gelukje: een kudde schapen vlak bij het fietspad) en de zandafgraving bij Ellertshaar werd teruggefietst naar Harwi voor een bezoek aan de Beeldentuin en Galerij en een afsluitend buffetje.