© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

In memoriam Jan Hinke

In memoriam Jan Hinke

In een voorzittersjaar zijn er soms gebeurtenissen waar je liever niet mee te maken wilt krijgen.

Ook als je bij het begin van je jaar eigenlijk al weet dat dit gaat gebeuren..

Het uitspreken van een “in memoriam” in verband met het overlijden van een de leden van onze mooie club.

In dit geval voor onze vriend Jan Hinke, meer dan 48 jaar was hij lid van onze club.

Onlangs werd hij door toenmalig voorzitter Rob Beemster benoemd als erelid en daarvoor mocht hij ook al als Paul Harris fellow door het leven gaan. Dit gebeurde op verrassende wijze op de nieuwjaarsbijeenkomst, voorafgegaan door een leuke act van Fellowship, door voorzitter Rob Lesscher

Jan is op de dag van zijn 77 verjaardag rond 11 uur in de avond overleden.

In memoriam, Latijn voor “ter herinnering”. Zo gaat dat, als je er niet meer bent komen de herinneringen. Laat ik proberen die te schetsen.

Johannes Olav Hinke, geboren in Grootebroek op 12 augustus 1944, heeft 77 jaar op deze aardbol mogen vertoeven. In zijn werkzame leven juwelier en opticien maar later doorgegaan als uitsluitend opticien.

Ook ik heb diverse brillen bij Jan aangeschaft. Hinke was een begrip in West-Friesland en het was altijd druk in de winkel in Grootebroek.

Met een vooruitziende blik opende hij 2 winkels in winkelcentrum Het Streekhof waarbij optiek en de juwelierszaak later werden gescheiden.

Samen met zijn vrouw Agatha bouwden ze een vaste klantenkring op vooral in en om de Streek.

Ook was Jan actief in diverse besturen van o.a. de middenstand in de Streek.

Jan was vanaf 2 november 1972 lid van onze club, al op 28 jarige leeftijd dus..

Zijn voorzittersjaar was in 1988-1989. In wat voor tijdsgeest leefden we toen in zijn voorzitters jaar?

Inderdaad.. het Nederlands elftal werd Europees kampioen in München , George Bush sr volgde Ronald Reagan op als president van de Verenigde staten en in april 1989 is er de studentenopstand op het plein van de hemelse vrede in Beging. De eenzame man tegenover de tank. Tevens wordt in West-Friesland de zg Kabelkrant geïntroduceerd, wie kent hem nog?

Zo hebben jullie het wereldbeeld weer even scherp.

Op dat moment was Rotary Enkhuizen overigens nog een echte mannenclub, het eerste vrouwelijke lid Tineke Huijser kwam pas 10 jaar later…

Jan is nooit het type mens geweest om op de voorgrond te treden maar is desondanks altijd heel belangrijk geweest voor de club. Serve above self, het wereldwijde motto van Rotary, hij had de uitdrukking bij wijze van spreken zelf kunnen bedenken..

Zo is Jan een hele lange periode programma commissaris geweest.

Ik heb het geluk gehad dat hij ook de fundamenten voor het programma in mijn voorzittersjaar nog heeft mogen neerzetten, de finale invulling heeft hij helaas niet meer mogen meemaken.

Een lekker lopend programma gedurende het jaar, daar merk je niets van….totdat het even niet lukt, niet uitkomt, ziekte of zeer. Dan was Jan er altijd om de plooien voor de voorzitter glad te strijken.

Wat wellicht niet iedereen weet is dat Jan mede oprichter is geweest van Rotary Drechterland de zusterclub van Enkhuizen.

Samen met Andries Zwaan, Jan Immink, en later aangevuld met een paar leden van RC Hoorn.

Dit was in 1983. Jan is ook daar tot erelid benoemd.

De jaarlijkse bloesemtocht was een kindje van Jan en alle persoonlijke naambordjes voor onze clubleden zijn door Jan gemaakt de afgelopen jaren.

Jan en Agatha waren ook betrokken bij onze contactclubs Euskirchen en daarvoor Newark.

Ze hebben bij beide clubs meegedaan aan meerdere uitwisselingen, zowel naar de clubs toe als bij het ontvangen van onze buitenlandse vrienden. Home-Hospitality noemen we dat. Jan is tevens jarenlang lid geweest van onze commissie community service.

Na zijn pensionering hield Jan zich onder meer bezig met het repareren van oude uurwerken en het maken van mooie glas in lood werkstukken. Tijdens het uitreiken van zijn erelidmaatschap liet hij deze ook trots zien aan de afvaardiging van onze club.

In ons jaarboekje lees je over Jan dat het een typische stille kracht is. Een onopvallende maar belangrijke schakel, in je team, bedrijf of, zoals bij ons, in de club!

Je merkt het pas als ze er niet meer zijn..

Toen Jan aankondigde dat het niet meer ging, en dat hij ging stoppen als actief lid tijdens een van de zoom meetings, deed dit veel pijn. Niet alleen voor diegene die er bij aanwezig waren, maar zeker weten ook voor Jan zelf en uiteraard Agatha.

In de laatste weken van het voorzitterschap van Rob Beemster is Jan tot erelid benoemd.

Dit was een heel mooi moment wat hem zichtbaar aangreep.

Ook de avond van 16 juni, toen hij de laatste keer op de club aanwezig was en mooie woorden sprak, blijven ons allemaal bij.

Bij het weggaan drukte hij me nog een zakje met Rotary speldjes in mijn hand.

“Die vond ik nog Jan” en “zorg maar dat je er nog een paar kan opspelden in je voorzittersjaar.

Betrokkenheid tot het laatste moment, typisch Jan.

Het past bij onze club om leden met zo’n grote staat van dienst een gepaste eer te bewijzen.

We verliezen een geweldige vriend, een warm mens met een groot sociaal hart. Uiteraard wensen wij Agatha en de naaste familie alle sterkte toe om dit verlies te kunnen dragen.

Jan, dat je mag ruste in vrede, we gaan je enorm missen!

Dank jullie wel.

Jan Heddes