Etten-Leurse Bode

Bericht in Etten-Leurse Bode

Haringparty Etten-Leur levert 14.000 euro op voor aanschaf Tovertafel

ETTEN-LEUR – Speaker Paul Eijgendaal gaf woensdagavond het startsein voor een geanimeerde en deze keer vooral bijzondere haringparty bij de jachthaven van Paviljoen de Turfvaart in Etten-Leur Noord. De party werd voor het zestiende jaar georganiseerd door de Rotaryclub Etten-Leur en omstreken.

Meer dan tweehonderd ondernemende haringliefhebbers stonden gereed onder een strakblauwe hemel om de Hollandse Nieuwe te verschalken. Het traditioneel te veilen vaatje werd met de boot aangevoerd door burgemeester Heleen van Rijnbach-de Groot en Adriaan van Bergen alias Tiny Augustijn.

Opbrengst
De huidige voorzitter van de Rotary, Ger de Weert, nam samen met eigenaar Ton Stoop van de Turfvaart het vaatje in ontvangst en bewaakten het tot de start van de veiling. De opbrengst daarvan gaat dit jaar naar zorginstelling Avoord Zorg & Wonen, die een Tovertafel wil aanschaffen voor haar woonlocatie Contrefort in de wijk Schoenmakershoek.

De Tovertafel is speciaal ontwikkeld om mensen met dementie op een leuke manier te stimuleren tot meer beweging en sociale interactie. De tafel is bedoeld voor en met mensen in de midden tot late fase van dementie.

Poldermodel
Het duurde lang voordat de veiling echt op gang kwam. De biedingen staakten op een bedrag van 4.100 euro, veel te weinig om een Tovertafel van aan te schaffen. Pas nadat de burgemeester als bekwaam onderhandelaar en bestuurder tussenbeide kwam wilde het vlotten en staken diverse ondernemers de koppen bij elkaar.

Het overleg monde uit in een soort poldermodel. De ondernemers smeden een tijdelijke liefdadigheid joint venture, speciaal voor deze avond. Zij stopten met bieden, maar legden de inhoud van alle portemonnees bij elkaar. Het bedrag wat dit opleverde was grandioos en bijna een record: 14.000 euro.

BIJDRAGE: NICO KORSTEN