© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

BelCampo lezing Adriaan van Dis 10nov2019

Bel Campo lezing 2019 - 27ste editie
RC Groningen Bel Campo

Spreker van de Bel Campo lezing 2019

Adriaan van Dis

Zondag 10 november 2019 14.30 – 17.30u

Nieuwe Kerk, Nieuwe Kerkhof 1, Groningen

Toegangskaarten

·

Toegangskaarten à € 25 verkrijgbaar bij alle leden van Rotary Club Groningen Bel Campo

·

On-line Verkoop (via eventix) van Toegangskaarten à € 25

De opbrengst van de Bel Campo lezing komt ten goede aan Kinderen in Groningen die in armoede opgroeien

·

Doneren mag ook!

Kunt u niet naar de lezing komen, of leest u achteraf over onze actie die dank zij hulp van diverse sponsoren extra veel oplevert? Doneren kan altijd. Iedere euro is welkom en we garanderen dat 100% naar het goede doel gaat. Maak een bedrag naar wens over naar de bankrekening van:

Rotary Club Bel Campo
NL84 RABO 0356 4162 16
onder vermelding van: donatie kinderen

Foto: © Carel Schutte

Het Goede Doel

De opbrengst van de Bel Campo lezing komt ten goede aan

Kinderen die in armoede opgroeien in Groningen

Wij scheppen kansen door kinderen in nauwe samenwerking met hun basisschool op maat te ondersteunen, op punten waar bestaande regelingen geen uitkomst bieden.

Wij doen dat door onze ervaring, ons netwerk, onze creativiteit en extra financiële middelen in te zetten.

In de gemeente Groningen leeft ongeveer een op de zeven huishoudens in armoede, waarvan circa twee derde al drie jaar of langer. Een op de vijf kinderen in Groningen groeit op in armoede. In een aantal Groningse wijken is het aantal minimahuishoudens hoger dan gemiddeld.

Het goede doel is het stimuleren van de participatie en het verruimen van de wereld van kinderen die in armoede opgroeien in de stad Groningen. Daarbij vullen we, in overleg met het team armoedebestrijding van de stad Groningen, de leemtes op, die gemeentebeleid en subsidieorganisaties achterlaten. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat kinderen naar een verjaardagsfeest kunnen gaan (wat ze nooit doen omdat ze geen cadeautje hebben), dat ze hun schoolboeken in een rugzak in plaats van in een plastic tas kunnen meenemen, dat ze samen muziek kunnen maken door te investeren in een leerorkest, of dat ze mee kunnen op schoolreis. Sommige kinderen komen zelden in contact met mensen die een baan hebben. Het verruimt hun blik als ze eens een bedrijf bezoeken en zien wat de medewerkers doen. Daartoe zetten wij ons eigen netwerk in. We werken samen met een basisschool en signaleren zo welke kinderen onze steun kunnen gebruiken en welk maatwerk er nodig is.

Helpt u ons mee om nog meer kinderen mee te laten doen?

Kom naar de Bel Campo Lezing en nodig uw relaties uit.

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis (1946) groeide op in Bergen, te midden van halfzussen en ouders met een Indische (oorlogs-) geschiedenis. Al tijdens zijn studie publiceerde hij bij 'NRC Handelsblad', waar hij later redacteur was. Hij debuteerde in 1983 met de novelle ‘Nathan Sid', die hem het Gouden Ezelsoor opleverde, de prijs voor het bestverkochte literaire debuut. In 1986 verschenen achtereenvolgens 'De rat van Arras' en de reisverhalenbundel 'Casablanca', en debuteerde hij als toneelschrijver met het stuk 'Tropenjaren', in 1988 gevolgd door 'Komedie om geld'. In 1988 verscheen ook de roman 'Zilver of Het verlies van de onschuld'. In de beginjaren negentig schreef hij veelal reisliteratuur: 'Het beloofde land', 'In Afrika', en 'Waar twee olifanten vechten - Mozambique in oorlog' (samen met de fotograaf K. van Lohuizen). In 1994 verscheen de uiterst succesvolle roman 'Indische duinen', over een in Nederland geboren zoon van een Indische familie die wordt opgevoed in de sfeer van verzwegen leed. Dit boek werd bekroond met de Gouden Uil (1995) en de Trouw Publieksprijs en genomineerd voor de Libris-prijs, de AKO-prijs en de Aristeion-prijs. In 1999 kwam de grote roman 'Dubbelliefde' uit, in 2000 gevolgd door de novelle 'Op oorlogspad in Japan'. 

In september 2002 verscheen bij uitgeverij Augustus de roman-in-taferelen 'Familieziek', waar de critici eensgezind enthousiast over waren: ‘De vlag kan uit - in "Familieziek" is Van Dis op z’n best,’ jubelde Arjan Peters in 'de Volkskrant'. En 'Vrij Nederland' kopte: ‘Adriaan van Dis overtreft zichzelf. "Familieziek" is beter dan "Indische duinen" én "Nathan Sid".’ In 2004 schreef hij het boekenweekessay 'Onder het zink. Un abécédaire de Paris'.

Begin januari 2007 verscheen de roman 'De wandelaar' en eind november 2007 'Leeftocht'. In 2010 kwam 'Tikkop' uit, de roman die genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs. Eind november 2011 publiceerde hij 'Stadsliefde', waarin de stad Parijs centraal staat waar Van Dis een aantal jaren woonde. Elsbeth Etty zegt in 'NRC Handelsblad' over het werk: Adriaan van Dis heeft zich Parijs op fabelachtige wijze eigen gemaakt. Voor 'Stadsliefde' put hij zijn inspiratie niet alleen uit dagelijkse zwerftochten, maar ook uit het rijke literaire verleden van de stad, dat hij voortdurend in de werkelijkheid tegenkomt. [...] Veel mensen proberen zich een stad op een dergelijke manier eigen te maken, maar slechts weinigen kunnen hun ervaringen zo levendig, beeldend, geestig en soms ook beklemmend verwoorden als Van Dis.

In 2014 verscheen Van Dis’ 'Ik kom terug', over een bizarre moeder, een hunkerende zoon en een huiveringwekkend machtsspel, waarvoor hij de Libris Literatuurprijs 2015 ontving. In hetzelfde jaar werd zijn gehele oeuvre bekroond met de Constantijn Huygensprijs.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Goede Hoop, over de betrekkingen tussen Nederland en Zuid-Afrika verscheen 'De Zuid-Afrika verhalen', waarin opgenomen 'In Afrika', 'Het beloofde land', 'Tikkop' en verspreid gepubliceerde essays en verhalen. In 2017 verscheen de roman in verhalen 'In het buitengebied'. In november 2018 is 'Zilver of Het verlies van de onschuld' in een schitterend verzorgde uitgave verschenen, met tekeningen van Joost Roelofsz.

Het werk van Adriaan van Dis is in verschillende talen vertaald.  www.adriaanvandis.nl

Programma

14.30 uur: Ontvangst met koffie en thee, met huisgemaakte zoete lekkernijen
15.00 uur: Welkomstwoord door Yenny Kurniawan, voorzitter Rotary Club Groningen BelCampo
15.05 uur: Muzikaal intermezzo door het Leerorkest van Basisschool De Tamarisk.
15.20 uur: Toelichting besteding opbrengst lezing 2018

15.25 uur: Lezing door Adriaan van Dis

16.25 uur: Collecte voor het goede doel; kinderen die in armoede opgroeien in Groningen.
16.30 uur: Boekverkoop en signeren tijdens goed aangeklede borrel
17.30 uur: Einde programma

.-.
De Bel Campo lezing is ‘het’ jaarlijks terugkerende evenement op de tweede zondag in november, waarmee Rotary Club BelCampo het grootste deel van de fondsen voor goede doelen werven. Het hoge niveau van de sprekers heeft gezorgd voor een sterke naam in de stad. De lezing wordt door de leden van RC BelCampo zelf georganiseerd. Met de zelfgemaakte hapjes vooraf bij de thee en na afloop bij de borrel, zorgen de leden dat de vele gasten van fantastische lezing kunnen genieten.

Rotary Club Groningen Bel Campo

Opgericht 18 mei 1992, Sponsorclub RC Groningen Zuid

Contactclub RC Telgte (BRD)