2017-2018 Jaaroverzicht

Jaaroverzicht 2017/2018 Rotary Club Groningen Zuid 25 juni 2018

Waarde clubgenoten, tot u richt zich uw voorzitter voor de laatste keer dit club seizoen.

Ik neem jullie graag mee om het afgelopen club seizoen nog eens door te lopen.

Bij mijn Assembly speech gaf ik aan dat het Thema „Maak het verschil + have fun“ zou worden. Waarbij ik aanteken dat het best spannend zou worden omdat we een avond club zouden worden!

Ik wilde graag de onderlinge band versterken, elkaar beter leren kennen (door bijv. meer eigen sprekers in te zetten) op naar een true fellowship, waarbij ik een prettige relaxte sfeer wilde neerzetten. Ook eens proberen vaker buiten de deur bijeen te zijn. Je thuis voelen, er zin in hebben. Dat zou immers ook uitstralen naar potentiele nieuwe leden. Oordeelt u zelf hoe dat is gegaan.

Eerst enkele statistieken: we hebben 47 bijeenkomsten gehad, met een attendance van gemiddeld 51%, dat is 4% hoger dan vorig seizoen.

Het ledenaantal is gelijk gebleven: 35, terwijl we 4 nieuwe enthousiaste leden erbij hebben gekregen (waarbij er ook nog een 5 tal in de wachtkamer zitten). Fokko Keuning, Chatarina en Jacques Ruiten/Jenny Richter vanwege verhuizing vertrokken.

Will nog vermelden dat het gebruik van de Rotary App nu goed loopt. De WhatsApp groep wordt soms spontaan gebruikt om iets te vermelden, en dat is prima. Niet lang geleden struggleden we nog met email en Google+!

Spontane Rotary bezoekers tijdens bijeenkomsten uit Beilen, Oost, Hamburg en Florida

Als bestuur hadden we meteen een tegenslag. Het secretaris-schap voor Bernard kwam niet goed uit ivm zijn ziekte. Jack is daar ingesprogen en daar ben ik hem zeer dankbaar voor!

Rotary-on-tour:

Dit was een experiment om buiten de formele bijeenkomsten elkaar in de zomer op een andere lokatie te ontmoeten. De bijeenkomst in juli in De Rietschans had een goeie opkomst en ook het golven in Glimmen was een hit. Augustus was echt een vakantie periode

Vocational:

·

10 minuten praatjes van Sander en Roel over Aardbevingen/Borg Consortium

·

Gert Jan over de grafische industrie

·

Carl Blijd over zijn particuliere initiatief in de Psychiatrische zorg

·

Prof. Ruud Koning, toekomst van het voetbal in NL

·

Gert Jan over het opkomend negativisme in NL, terwijl we een van de gelukkigste volken zijn

·

Chatarina over pharmacie, maar eigenlijk het donor codicil ja/neen

·

twee keer Robert Reekers over governance

·

Jack over zijn vrijwilligerswerk in Bangladesh (PUM, Programma Uitzending Managers) EN zijn pelgrimstocht met zijn zoon naar Santiago de Compostella

·

Spreker Simon Schuringa die niet kwam opdagen!!

·

Meindert over zijn ouder initiatief „Wonen met zorg voor lichamelijk gehandicapte jongeren“

New Generations:

·

Laura Dijkstra, het jongste Statenlid namens de VVD

·

Cube050 op Zernike met 2 start ups: Festimap en Loabb

·

Onze eigen kinderen

·

Rotaract Paasactie voor Stichting in Assen voor dagje uit voor kinderen die dat nooit krijgen ivm zorg taken thuis

·

Matthijs Homminga over het Dark Web

Community:

·

Wim en Fenneke Dijkema beochten ons twee keer: film „Parel in de vuilnis“ en Stichting Eboo en haar ridderorde.

·

Henriette Aalfs over Stichting Leergeld, samen gebrainstormd

·

Ruben Eissers en Nanke vd Brink van World Servants

·

Marjan Brinkman over haar werk met vluchtelingen in AOC in Onnen en op Lesbos, samen met Syrier Aghyad Asherfacuri, nu student in Groningen + eigen bedrijfje

·

Jolanda Kamphuis van Ronald MacDonald huis -> nog een boom te goed van ons!

Club zaken:

·

Nieuwe leden (college Dolf)

·

Het Lustrum feest

·

Keuze goed doel: Stichting Leergeld

·

Bezoek Gouverneur Jan Bos (hij wilde ons laten spelen, en speelde zelf gitaar)

·

Feedback clubjes van 6 met richting voor het nieuwe bestuur

·

Club Assembly’s, Bestuursoverdtacht, BBQ bij fam Schreuder aan het meer

Fellowship:

·

Twee keer gegolfd op Glimmen

·

Oud Hollandse Spelletjes in Eetcafe de Lanteern in Mid Laren

·

Museumbezoeken aan Emden/Assen The Amercan Dream

·

Hapje eten in Midi met bezoek aan World Press Foto in de synagoge

·

Nieuwjaarsbijeenkomst in Nienoord

·

Gewoon samen gezellig eten met partners in Cafe Schuitendiep

Met Aurich hebben we, dankzij hun initiatief, The American Dream tentoonstelling in Assen en Emden bezocht. Ook zijn de Aurichers met een delegatie naar ons Lustrum feest gekomen, alsook de Nieuwjaarsbijeenkomst in Nienoord. Aangetekend wordt hierbij dat dit jaar wat ongelukkig was dato ok Aurich op 8 januari hun nieuwjaarsbijeenkomst hield (Ton Koning is met Betty daar onze ambassadeur geweest). Een gezamenlijke trip naar Hamburg is helaas niet gelukt.

Samenwerking met de andere Groninger Clubs bij het Bommen Berend terras was een groot succes, dat in augustus zal worden herhaald. Toch een andere ervaring dan de Dennie wensboom.

Met het lustrumfeest hebben we ons op de kaart gezet, het feest voorzag in een behoefte om een leuk feest in het najaar te hebben: ca 350 bezoekers! „Have fun“ was daarmee ook geslaagd; we hebben snel besloten dit als vast event te blijven organiseren. We hebben hebben gegeven. Ook hebben we het verschil gemaakt voor de nieuwe leden in ons midden! Verder denk ik ook dat het have fun tijdens vele bijeenkomsten is gelukt: denk aan Oud hollandse spelletjes avond, World Press Foto, The Amercian Dream of de bijeenkomst dat de spreker niet kwam opdagen.

Voor mijzelf was het een volle agenda met ook af en toe een worsteling, ik begon naast het voorzitterschap, ook aan een nieuwe baan. Het lustrumfeest had een hoogtepunt moeten worden, maar dat werd nog een lastige avond, omdat mijn schoonvader toen ernstig ziek was, waardoor Joyce er niet bij was. Hij overleed de volgende dag. Thuis had ik een ingewikkelde situatie, omdat mijn beide kinderen in een moeilijke fase zaten. Ik kijk terug op een goed jaar, dat wij met zijn allen als club hebben neergeet. Naast het lustrum springen vooral de 4 nieuwe leden eruit als highlights!

Ik wil alle bestuursleden bedanken voor hun inzet en steun, dat geldt ook voor de commissievoorzitters. Ik wil ook graag alle leden bedanken voor jullie betrokkenheid en enthousiasme. In het bijzonder wil ik Ton Koning bedanken voor zijn impeccable rol als Sergeant at Arms! Bravo!

Bij deze wil ik het bestuur en Ton een flesje rood aanbieden als gebaar van mijn waardering.

Rest mij Alfons veel succes te wensen bij zijn rol als voorzitter.

Ik heb gezegd!

Reinoud Bruinier

Uw scheidend voorzitter