Maidenspeech van onze voorzitter

Van Lutje Pronkjewail tot Rotary 2.0: a small step for Rotary, a giant leap for mankind?!

Op 21 juli 1969 zette Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan. Hij sprak toen de legendarische woorden: ‘That’s one small step for a man, one giant leap for mankind’. Edwin ‘Buzz’ Aldrin volgde als tweede en maakte toen de historische zwart-wit foto van een voetafdruk op de maan. Jaren later vormde Aldrin de inspiratie voor het fictieve personage Buzz Lightyear in de animatiefilm Toy Story.

In 2007 vierden wij als rotary club ons 8e lustrum. In het jaarboek spreekt onze toenmalige voorzitter, Tom van den Belt, over de club als Lutje Pronkjewail in golden raand. De toevoeging ‘lutje’ doet vermoeden dat het een geuzennaam betreft voor een bijzonder gezelschap. Een Grunningse enclave binnen de wereldwijde rotary familie. Een club met eigen opvattingen over hoe het ‘heurt’. Laten we dat voor het gemak maar mores noemen.

Een vergelijking dringt zich hier op met de stripverhalen van Asterix de Galliër. Het was de eigenzinnige Asterix die samen met zijn trawanten vanuit een Gallisch dorpje dapper weerstand bood tegen de suprematie van de Romeinen en tegen de onstuitbare geldingsdrang van Gaius Julius Caesar. Asterix en de zijnen hielden er – ondanks de druk van de Romeinen – geheel eigen mores op na en beschikten over een eeuwenoud recept voor toverdrank die onoverwinnelijk maakt.

In 2017 vierden wij ons 10e lustrum. Op geheel eigen wijze hebben wij ons als Rotary 2.0 laten zien aan de wereld. ‘Back to the 80’s’ was het motto. Een spetterend eigentijds feest op de klassieke service- above-self fundamenten van de internationale rotary familie. Als blijk van onze verbondenheid met de samenleving hebben we tijdens het lustrum de Stichting Leergeld in het zonnetje gezet. Met het lustrumfeest een flinke stap gezet om nieuwe generaties rotarians te inspireren.

Nog even terug naar die eerste twee mannen op de maan. Van Lutje Pronkjewail tot Rotary 2.0 is wellicht geen reuzensprong vanuit historisch perspectief, maar 50 jaar Rotary Club Groningen Zuid is bepaald niet zonder betekenis. Vaak zijn het juist de kleine stappen die het verschil maken en grote betekenis hebben. In die kleine betekenisvolle stappen kunnen wij ons als Rotary Club Groningen Zuid onderscheiden, door te verbinden vanuit inspiratie. Of het nu dichtbij huis is met de Stichting Leergeld of aan de andere kant van de wereld met Stichting Eboo.

‘Verbinden vanuit inspiratie’ is het motto voor het nieuwe seizoen. Verbondenheid met elkaar en met de wereld om ons heen als ingrediënten voor een inspirerend jaar. In het 8e lustrumjaar luidde – ter illustratie – het motto: ‘Rotary dat zijn wij samen!’ Verbondenheid vormde en vormt de basis om als Rotary club betekenisvol te zijn en het verschil te maken. Vanuit dit perspectief wil ik graag met jullie samen werken aan een inspirerend nieuw jaar.

En bedenk tenslotte het volgende: of we nu grote sprongen maken of kleine stapjes, by all means keep moving!

Alfons Schiphuis, voorzitter 2018/2019