Het Vlielandkamp

Het Vlielandkamp.

Het Vlielandkamp wordt al sinds 1972 georganiseerd en biedt de mogelijkheid aan 100 kinderen van 8-10 jaar die door omstandigheden niet op vakantie kunnen om toch op vakantie te gaan.

Soms komt dat door financiële omstandigheden van ouders, maar denk ook aan bijvoorbeeld een ziek broertje of zusje waardoor alle aandacht in dat gezin naar een ander kind moet gaan.

Het Vlielandkamp bestaat uit 2 kampen (Vlie1 en Vlie2) van elk 10 dagen. Frits en Diana geven aan dat juist de wat langere tijd maakt dat de kinderen meer “los” komen en dan komen ook de (soms schrijnende) verhalen.

Frits en Diana zijn zelf de volle 3 weken persoonlijk aanwezig op Vlieland en worden daarbij ondersteund door studenten uit Amsterdam van studentenvereniging L.A.N.X.. Deze ‘juffen” en “meesters” zorgen elk jaar zelf voor een paar opvolgers en verbinden zich voor meerdere jaren aan het kamp waardoor een geolied team ontstaat.

Op Vlieland verblijven zij in vakantiehuis “de Vliehorst” waar 2 aparte slaapzalen zijn. Omdat de kinderen vaak geen slaapzak hebben zorgen Diana en Frits (met de gedoneerde giften) ook voor dekbedden die 1 jaar mee gaan.

De kinderen doen corvee maar vooral veel leuke dingen: strand, krabbetjes zoeken, circusact, zeehondentocht, disco in “de Stoep”… enz. Ze lopen veel, zijn de hele dag buiten, bouwen hutten en leren elkaar kennen. Zij krijgen aandacht wat ze in het dagelijks leven vaak moeten missen.

Per Rotaryclub kunnen 2 kinderen aangemeld worden. Diana en Frits geven uitleg over de kosten en houden een indirect pleidooi om financieel bij te dragen. Dat kan als gift, door sponsering van een activiteit of sponsoring van een “juf” of “meester”. Voor elk kind of begeleider is EUR 450,- nodig.

Leden van Rotaryclubs brengen en halen de kinderen naar de veerboot in Harlingen. Frits en Diana vertellen dat zij de stelregel: ‘wie het eerst komt, het eerst maalt” hanteren maar dat zij ook de samenstelling in de gaten houden. Te veel kinderen uit speciaal onderwijs of met intensieve medische begeleiding (bijvoorbeeld diabetes waarbij de leiding zou moeten spuiten) wordt te belastend.

Wat mij trof was de enorme betrokkenheid die Frits en Diana uitstraalden. Zij doen het voor de blije reacties, het verschil wat zij (wij) op deze manier voor kinderen kunnen maken. Diana leest een paar ontroerende reacties van kinderen voor.

Tegelijk zijn zij zich zeer bewust van de enorme verantwoordelijkheid die het begeleiden van 2x50 kinderen met zich meebrengt. Ze hebben op Vlieland zeer directe lijnen met bijvoorbeeld de huisarts en andere betrokkenen.

Tot slot zien we een mooie film van het kamp en kunnen we ons voorstellen dat na afloop de tranen bij de kinderen maar ook bij de leiding soms vloeien bij het afscheid in Harlingen.

Trudy bedankt de sprekers met de niet-stinkende emmer van onze club en het bijbehorende verhaal. Dank!

Zie ook de website: https://www.rotary.nl/vlielandkamp/

Verslag: Winnie (op 8-2-2018)