Partnerdag Leeuwarden

Rotary Partnerday op zondag 23 september 2018 in Leeuwarden, de culturele hoofdstad van Europa.

Op het parkeerterrein van sportcomplex De Sypel werd onder een regenboog aan kleuren, gevormd door paraplu’s verzameld voor vertrek naar de “luwte van de terpen” (Leeuwarden).

Bij aankomst vond opnieuw een verzameling plaats, maar dit keer in de ambiance van het historische postkantoor Post Plaza. Na het ons laten wel-smaken van een koffie diversiteit met daarbij een assortiment aan gebak werden we gestuurd naar The Places of Hope.

De interactieve tentoonstelling prikkelde ons bewustzijn over de ontwikkeling van onze aarde en het belang van duurzaamheid. Een waddenwandeling door de kelders leidde ons weer richting de uitgang waarna het tijd werd voor een aperitief.

In een nabijgelegen “drinkgelag” werden we opgepikt door een stadsgids. Hij leidde ons door het hartje van zijn stad Ljouwert en kleurde de stad op door interessante en amusante verhalen over gebouwen en taferelen die zich daar hebben afgespeeld. De rijke geschiedenis werd ons daarin enigszins duidelijk.

De weersomstandigheden die ons behalve van de regen in de drup leidde, maakte het ook dat we in Eetlokaal Het Proefverlof belandden.

Na wat geschuif en indikken van de stoelen werd ons een keuze van drie voorgerechten voorgehouden. Na circa 45 minuten waarbij de eerste honger weer was gestild was er snel geschakeld door de organisatie. In plaats van de geplande praamvaart, die waarschijnlijk al waren volgelopen door de regen, stond nu een rondgang door het voormalige stadsgevangenis op het programma.

De gevangenis, die nog maar 10 jaar buiten gebruik was, gaf een inkijkje in het strakke regime zoals dat in deze gevangenis gevoerd was. Nadat het verschil tussen detentie en gevangenschap was uitgelegd wist de bewaarder een aantal oe….’s en aah’s te ontlokken, want het systeem had rigoreuze consequenties voor de gevangenen.

Nadat de bewaarder ons had overgedragen vertrokken we naar restaurant De Walvis, gevestigd in een oud en imposant gebouw. Hier kregen we a la carte de keuze voor de hoofddis.

Door kordate ondersteuning van Angela kregen we uiteindelijk allemaal het gerecht op ons bord dat we in eerste instantie, danwel in sommige gevallen in tweede instantie hadden besteld.

Will nam namens het organiserend comité het woord en leidde ons nog even door de dag. Vervolgens bedankte Rob als voorzitter de organisatie voor de meer dan geslaagde, leuke en interessante dag.

De dag die als gevarieerd alternatief voor de partnernight in het leven was geroepen. Een dag die ons behalve een mooie impressie van de stad Ljouwert ook begrippen aan onze vocabulaire heeft toegevoegd met een verrassende eigen betekenis. Zo wordt bijvoorbeeld het woord visiteren in de toekomst vast voorzichtiger gebruikt.

Na een voortreffelijk dessert met wederom veel variatie ging iedereen op eigen initiatief weer richting Harderwijk, waarbij de aankomst al behoorlijk dicht bij de maandag lag.

Een meer dan geslaagde dag!

(HtW)