Bezoek TAQAOp 2 mei was onze club wederom op bezoek bij TAQA.


Na een warm welkom op het informatiecentrum met koffie en een koek kregen we een presentatie wat TAQA zoal in noord-Holland onderneemt.


TAQA Energy is gestart met het realiseren van Gasopslag Bergermeer. Deze ondergrondse opslag van aardgas wordt de grootste vrij toegankelijke gasopslag van Europa, met een werkvolume van 4,1 miljard kubieke meter aardgas. Dit is ongeveer 10 procent van het jaarlijkse totale gasverbruik van Nederland en genoeg om te voorzien in het jaarlijkse verbruik van 2,5 miljoen huishoudens.


Afgelopen 3 jaar zijn ze naast het boren van 14 extra putten, waarvan nu 7 gereed, ook gestart met depot te vullen van het 4 miljard m3 buffergas om op een werkdruk van 70 bar toekomen. Tevens is een 8,5 km lange pijpleiding naar de Bergermeer aangelegd en zijn diverse compressoren geplaatst.


Deze week is men gestart met het vullen van commercieel gas van hun klanten Vattenfall, Statoil en EDF.


Na deze presentatie zijn we vertrokken naar de Bergermeer, waar we in 2 groepen verdeeld, gehesen in een complete veiligheidsuitrusting, een prachtige rondleiding over de site, compleet met het beklimmen van de boortoren en een bezoekje aan de geologen te plaatsen aan toe. Iedereen was onder de indruk wat 'er allemaal bij komt kijken' en hoe veilig men werkt.


Na het bezoek van de site keerde de clubleden weer terug in het infocentrum, waar onder het genot van een borrel TAQA hartelijk werd bedankt.