Zeilweekend 2016Rotaryclub Heerhugowaard Langedijk

www.rotary.nl/heerhugowaardlangedijk
www.facebook.com/rotaryheerhugowaardlangedijk

 

Zeilweekend 2016

Vrienden wat hebben we genoten!

Op vrijdagmiddag om 15.30 uur werden we met een typisch Friese oranjekoek en koffie/thee in onze herberg in Heeg verwelkomt. Om 16.00 uur stapten wij met veel zin aan boord van de twee schouwen die bestuurd werden door de externe schippers. Ze kenden de route, wisten mooie verhalen te vertellen maar wisten ook de belangrijkste zeemansgebruiken in de praktijk om te zetten. Zo werd bij iedere molen een Berenburger geschonken, lekker. Na twee uurtjes varen gingen we weer aan wal en kregen we even de tijd om ons op te frissen voor de BBQ.

Met sloepen werden we gevaren naar een gezellig plekje waar we na enige tijd wachten mochten genieten van de meest lekkere grill specialiteiten, salades en voldoende (fris)drank. Ook terug ging het met de sloep, maar deze keer namen we de alternatieve route. Wie nog geen vakantiehuis of boot in Friesland heeft begon zeker op dat moment toch even te twijfelen.

Voor de mensen die weinig slaap nodig hebben was er gelegenheid voor een nachtmutsje en even bijpraten in de bar van onze herberg.

 

Op zaterdag zijn we gestart met een heerlijk ontbijt. Het weer was veelbelovend en zo werd dan ook besloten de regen-/zeilpakken te stouwen in de Valken die we de hele dag ter beschikking hadden. Voor die gene die niet zo van zeilen hield had Rein zijn eigen sloep meegenomen.

Schipper Rein werd vergezeld door zijn vrouw Ellie, Marian en Mieke. Samen hadden zij een heerlijke dag, s'morgens het meer op, s' middags samen met z'n allen lunchen en later varen door de natuur. Uiteraard werd aangemeerd en gezellig een terrasje gepikt.

 

Onze 6 zeilcaptains Frank, Gerard, Arnoud, Bart, Bert en Cees werden vergezeld door een ieder 3 bemanningsleden. Tot twaalf uur kreeg de captain gelegenheid om met zijn team te zeilen en konden wij ons voorbereiden op de zeilwedstrijd die voor de middag gepland stond.

Spannend, met de relatief kleine schepen gingen we het meer op om te oefenen. De eerste golfslag zorgde er al voor dat de meeste bemanningsleden tot op de onderbroek aantoe nat waren. Tja, hadden we nu toch maar de pakken aangedaan...

Met veel plezier leerden we om te gaan met onze boot en leerden we de mogelijkheden van de Valk kennen.

Om 12.00 uur op ons eiland aangekomen proberen we zo goed mogelijk onze kleding te drogen, te vervangen of zelfs te verkleden. De lunch arriveerde daar per boot en zoals verwacht konden we dit in de heerlijke middagzon nuttigen.

Op naar de wedstrijd!

Iedere schipper had inmiddels zijn crew geïnstrueerd en we gingen goed gekleed aan boord. De spanning steeg, want iedereen wilde winnen. Drie etappes werden gezeild en dan ook met de minste punten gewonnen door de jongste captain Arnoud.

Terug aan wal was de behoefde groot om heet te douchen, het haar te wassen en in warme kleren en droge schoenen te stappen.

Ook op zaterdagavond stond er weer een verrukkelijk maal op ons te wachten. Na afloop van het Italiaans buffet werd Arnoud bekroond met een wisselbeker en ook zijn team met Lia, Hennie en Karel, gehuldigd en ieder voorzien van een flesje Berenburger.

Na afloop was er weer gelegenheid voor een nachtmutsje en zeker voldoende stof om bij te kletsen. Alleen waren er voor mijn gevoel toch die door al die frisse lucht, het harde werken of de spanning van de dag afhaakte en de voorkeur aan zijn bed gaven.

 

Na een goede nachtrust te hebben gehad zijn we gestart aan dag 3, zondag. Lekker rustig ontbijten en bedenken of je ging zeilen of met de sloep ging varen was het enige wat we dan ook wel moesten doen.

Rein en Bart waren de schippers voor de sloep en Arnoud en Bert namen de echte 'die hards' mee uit zeilen op het Heeger meer.

De meeste besloten dan toch ook rustig aan te doen, lekker te schipperen over de meren om zo naar Sloten te komen waar we op een heerlijk kopje koffie, capuccino, chocomelk en een Friese lekkernij getrakteerd werden door Els en Erik.

Dit uitje was zo geslaagd, dat we de tijd waren vergeten en anders dan van ons gevraagd pas om 14 uur voor de lunch zijn gearriveerd.

Met dank aan de zeilcommissie en hun partners kijken we uit naar het volgende evenement/uitje.

 

Groetend Daniela