© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Scharlaken koord

Afbeeldingsresultaat voor scharlaken koord

In vervolg op een interessante presentatie op 3 februari door manager Marja Sijpestein en maatschappelijk werkster Monique Smit van de Stichting Scharlaken Koord, heeft de Rotaryclub Heerhugowaard Langedijk een financiële bijdrage gedoneerd voor het goede werk van deze Stichting.

Scharlaken Koord is een landelijke organisatie met kantoren in Amsterdam, Haarlem, Heerhugowaard en Flevoland en staat op voor vrouwen en meisjes in de (gedwongen) prostitutie. Door preventie, hulpverlening en veldwerk bieden zij ondersteuning en een nieuw begin. Nederland heeft naar schatting zo’n 25.000 sekswerkers, Heerhugowaard ongeveer 60. Meer dan 90 procent heeft last van ongewenste vragen, vernederingen, privacy schending en stalken. Fysiek geweld komt voor bij 60 procent van de sekswerkers en mensenhandel speelt een grote rol.

Scharlaken Koord begon in 2002 met een uitstapprogramma voor prostituees. Dit programma bestaat uit zowel mentale ondersteuning als praktische hulp, die erop gericht is om de vrouwen weg van de prostitutie te krijgen. Het richt zich onder meer op het aanvragen van een ziektekostenverzekering en een uitkering. Ook helpen ze bij scholing en huisvesting en wordt er bemiddeld wanneer de vrouwen hun kinderen niet meer mogen zien. Scharlaken Koord beperkt zich niet tot werken onder prostituees. Zo is ook een preventieprogramma opgezet over loverboys. Dit programma bestaat onder meer uit preventielessen op scholen om te voorkomen dat jongens dader, en meisjes slachtoffer zouden worden.

Voor meer informatie kijk op www.scharlakenkoord.nl.