© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Dankbrief voor sponsors 6T project mei 2010

ROTARY INTERNATIONAL

Berkhout, juni 2010.

Beste Sponsor,

In het najaar van 2009, hadden wij bezoek van 3 mensen uit Nakuru in verband met een symposium, dat we wilden organiseren in Rotary verband.

Dat is ook succesvol gebeurd op 3 oktober in Zaanstad.

Twee van deze gasten hebben bij ons (Conny en mij) gelogeerd.

Tijdens het bezoek hebben wij ze verteld over onze, toen aanstaande 50 jarig huwelijk, eind mei 2010 en de voorbereidingen daarvoor, waarmee we toen bezig waren.

Het resulteerde in een uitnodiging voor ons beiden, Conny was nog niet in Nakuru geweest, om het feest ook daar te komen vieren.

Na veel vijven en zessen, hebben we ingestemd met een bezoek aan Nakuru in de week van 9 tot 16 mei 2010.

Uiteraard waren de reiskosten voor ons zelf.

Men heeft gedurende de hele week, zich geweldig ingespannen om ons een onvergetelijke ervaring te bezorgen.

Zowel de Rotary Club Nakuru, het team van 8 vaste medewerkers van het 6T Project en de besturen van de R.C.C.’s (Rotary Community Corps), dit zijn de 27 groepen vrouwen die het project in de gemeenschappen mogelijk maken, hebben zich ingespannen om hun dankbaarheid aan ons te tonen.

Wij zijn slechts doorgeef luik met behulp van de Rotary Club Hoorn en ontvangen heel veel waardering, vooral dankzij jullie “De sponsors”.

Het is daarom, dat wij u dit laten weten.

Inmiddels hebben we voor ruim 800 families een water tank van 10.000 liter water kunnen sponsoren, met elkaar, maar ook 800 toiletten met tippy tanks. Er zij of worden 80.000 bomen geplant.

Inmiddels is er ook samenwerking met Kenia Wild Life, om grond ter beschikking te stellen om bomen te planten als het eigen erf niet geschikt of groot genoeg is.

Iedere week zijn er weer op diverse plaatsen informatie bijeenkomsten, cursussen, rollen spelen voor de ruim 4.000 deelnemers.

Alle 27 R.C.C. groepen krijgen 1x per maand bezoek van het Table Banking team om hun bankzaken mee te doen.

De resultaten blijven bemoedigend, zeker ook na de hele droge periode in 2008-2009. De mensen zien zelf in dat het 6T Project ze mede door deze zeer droge periode heen heeft geholpen.

Sinds eind 2009 is er meer dan voldoende regen gevallen. Wij zouden zeggen: “Alles groeit als kool”! Inderdaad, alles is zeer groen. Ook dit geeft weer andere problemen, zoals erosie en onbegaanbare wegen en paden.

Een bezoek aan een aantal tanks, was nu een geweldig avontuur. Met een 4 wiel aangedreven “P.C. Hoofd tracktor”, deden we over ca. 12 km. nu 3 uur. Lopen was sneller geweest, maar dan wel tot aan je liezen in de modder.

De Keniaanse vrouwen lopen daar met teenslippers aan en bagage op hun hoofd en een kind op hun rug, heel gracieus daar waar wij met bergschoenen aan, ons aan iedere strohalm moeten vastgrijpen.

Op de laatste dag, vrijdag 14 mei, had men een heus feest georganiseerd in Nakuru, achter het ziekenhuis, waar een proeftuin is gevestigd met drupirrigatie, daarmee wordt samengewerkt en er staan ook een tweetal gesponsorde tanks.

Het begon om 10.00 uur in de ochtend. Sommige aanwezigen waren om 5.00 uur van huis vertrokken.

Conny en ik hebben genoten van hun zang, dans en dramaspel. Het is prachtig te zien hoe vrouwen, mannen belachelijk maken en ze het nietsdoen en dronkenschap aan de kaak stellen.

Ze komen echt uit hun schulp en worden weerbaar.

We mochten met wel 60 – 70 mensen een door hen gemaakte bruidstaart delen.

Een bijzonder blijde ervaring was ook de aanwezigheid van Margaret Wacheke Njeri. Dit meisje zit nu de de secondary school in Narok, zuidelijk van Nakuru.

3 jaar terug werd ik benaderd door de schoolleidster van haar primary school. Margaret zat toen in de laatste klas. Haar ouders waren omgekomen bij een auto ongeluk, ze had nu aan familie alleen nog een oma. We bezochten de school in verband met de ingebruikname van een watertank en het planten van bomen. De schoolleidster vroeg of wij mogelijkheden kenden om het vervolg onderwijs voor haar te bekostigen.

De Rotary Club Hoorn heeft dat opgepakt en Margaret’s studie resultaten zijn prima. Het onverwachts terugzien van Margaret en de schoolleidster, was emotioneel voor ons.

Het was toch vooral feest voor ons allen, om het kennismaken met Conny en voor mij het weerzien met zo velen.

Voor hen feest uit dankbaarheid voor “De Holland Tanks”, en voor de volle tanks, het groeizame weer met voedsel voor allen. En wellicht ook feest voor de Flamingo’s, die met grote getale terug keerden naar Lake Nakuru, omdat het water in het meer weer goed gestegen was, zoals we zelf konden vaststellen.

Het gaat goed in Nakuru, mede dank zij u allen.

Voor ons feest in Berkhout vroegen we aan vrienden, buren, familie een gift voor het project in Kenia.

Dat bracht 15 tanks, ja, 6.000 Euro op.

Wij zijn daar zeer dankbaar voor.

Het was een feest! OP NAAR DE 1.000 WATER TANKS.

Met vriendelijke groet

Hans van Leerdam