© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Verslag Kenya (3) - Dag 4

Verslag Kenia, dag 4

Beste allemaal,

Weer een lange dag achter de kiezen met slechts een klein beetje regen en af en toe erg warm. Het is inmiddels 12 uur in de avond en we sluiten net de evaluatie af van de afgelopen dagen en de watercommissie vergadering. Pff...
Simone ligt inmiddels te slapen, maar toch maar even een kort verslag. Morgen is het weer een lange dag en voor je het weet is mijn geheugen weer overschreven.

De dag begon iets relaxter deze keer. Vertrek was pas om 9.30 uur. Dat betekende een rondje hardlopen rondom het cricketveld en voetbalveld (dit keer zonder Tineke) en relaxed ontbijt.
Vervolgens weer een lange route langs tanks,


Op de foto: een dame van een RCC blij met kleding


tablebanking en een schoolproject. Met name het schoolproject was voor ons een verrassing. Leek opeens in het programma ingepast.
Voor de leerlingen ook een verrassing leek het, want het was de eerste dag van hun zomervakantie (ze noemden dat zelf de kerstvakantie), maar de schooldirecteur had ze speciaal daarvoor allemaal op school ontboden en op ons laten wachten.

Vandaag weer mooie speeches aangehoord en veel verschillen gezien. Van een prachtig boerderijtje, waar alles even netjes en pittoresk was (voor zover dat kan hier), tot een flinke boerderij
met zowaar een tractor en ook personeel en mini boerderijtjes met bijna niets.
De verschillen zijn wel zichtbaar. Sommigen doen ook echt iets met de vrijgekomen tijd en investeringsmogelijkheden middels het tablebanking.

Dat er in het land nog veel moet gebeuren is wel duidelijk. De infrastructuur is dramatisch. De wegen zijn echt om te huilen. Asfalt zien we zo af en toe, maar dan jog is het oppassen en zigzaggen om kuilen te ontwijken. Soms lukt dat zelfs niet. De autoritten zijn geen pretje en duren soms echt te lang. Lekker wegdommelen is niet te doen, maar is ook eigenlijk niet erg vanwege het mooie landschap.
Terwijl iedereen een mobiele telefoon heeft (lijkt de eerste levensbehoefte), 'vergeet' de overheid om in het wegennet te investeren. Dat maakt transport van middelen en goederen ook weer lastig en soms zelfs onmogelijk. Hoe ze op sommige plaatsen in staat zijn geweest een tank te bouwen is ons een raadsel. We konden in ieder geval niet overal met de auto voor de deur komen.

Eind van de dag zo snel mogelijk naar ons hotel gespoed om de Watercommissie vergadering bij te wonen. Daar kwamen we er tot onze verrassing achter dat er meer tanks zijn gebouwd dan wij wisten. De teller schijnt nmiddels op 5.200 te staan en er zitten er 900 in de pijpleiding. De discussie die nu gaat lopen is hoe verder te gaan na de door RC Nakuru getrokken magische grens van 6000 watertanks. Hans van L wordt hier gemist en is uiteraard weer veelvuldig genoemd en bedankt. Moeder Connie ook.
Wordt vervolgd nog.


Op de rug: Edward. Met de hoed: TinekeMorgen staat er weer heel veel op het programma. We starten de dag om 7.45 uur met een bezoek aan een Noordhollandse rozenkweker in Naivasha. Hoe dat verloopt lezen jullie in de volgende editie.

Groeten vanuit een prachtig Kenia,
Hans