© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Introductie Houten

Introductie Houten

Gemeente Houten

Ligt tussen de A12 en de Lek, net ten oosten van de A27. Totale oppervlakte van de gemeente is 5.907 hectare. In het gebied liggen de dorpen Houten en ’t Goy ten noorden van Schalkwijk en Tull en ’t Waal ten zuiden van het Amsterdam-Rijnkanaal.

 

Bewoners

De kern van Houten groeide vanaf 1980 van 3.000 naar 25.000 inwoners. Eind jaren ‘90 startte een tweede groeiperiode die zal leiden tot een groei naar 50.000 inwoners.

Geschiedenis
Houten ontstond op hoger gelegen gronden in het Kromme Rijngebied. Er woonden al mensen ver voor de jaartelling. Op diverse plekken zijn overblijfselen gevonden van bewoning in de Romeinse tijd – Fort Vechten, net buiten het Houtense grondgebied ligt waar vroeger een groet Romeinse legerplaats lag (Fectio) als onderdeel van de Limes. In de 12e eeuw werd de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede afgedamd en zo konden in de lage gebieden ook mensen gaan wonen. Bron van inkomsten vormden de landbouw, fruitteelt en veeteelt. Een agrarische gemeenschap van oorsprong dus.
Begin jaren ‘70 werd Houten aangewezen als Vinexlocatie met een groeitaak.

 

Stedebouwkundig

Stedebouwkundig is Houten zeer bijzonder. Vele deskundigen uit de hele wereld zijn komen kijken hoe de plannen er uit zagen. Tot uit Japan bestaat er warme belangstelling voor Houten. Houten wordt namelijk omsloten door een Rondweg met inprikkers bij de verschillende wijken. Met de auto is het onmogelijk van de ene naar de andere wijk te komen zonder van de Rondweg gebruik te maken. De ruimte en voorrang die fietsers op daartoe aangewezen fietspaden hebben is absoluut uniek.

Houten spoor.jpg

Houten heeft 2 spoorstations (Houten en Houten Castellum) en in de afgelopen jaren is het spoor verdubbeld.

Onderwijs

Houten is een woonplaats met een lage gemiddelde leeftijd. Veel gezinnen met jonge kinderen betekent ook dat er veel basisscholen zijn. Ook het voortgezet onderwijs (College De Heemlanden en Het Houtens) wordt niet vergeten en bijna traditiegetrouw heeft Houten ook een agrarische school, het Wellant College.

Bedrijfsleven

Het bedrijfsleven wordt in Houten ook niet vergeten. Eigen werkgelegenheid is erg belangrijk. Kantoren liggen vaak aan de Molenzoom. Verder bestaan er de bedrijfsterreinen Doornkade, de Schaft, het Rondeel en het recent aangelegde De Meerpaal.

 

Winkelen

Winkels zijn er natuurlijk volop. Het Rond is het nieuwe winkelcentrum waar werkelijk alles gekocht kan worden wat men benodigt. Inmiddels zijn er in die omgeving ook een bioscoop en het theater Aan de Slinger. Erg leuk is vooral het winkelen op het Plein in het Oude Dorp met een markt, vele oude winkeltjes, café’s en fijne restaurants. Kortom, een dorp met een vleugje stad waar iedereen die dat wil iedereen nog kent.

Recreatie

Rondom de grote bebouwde kern ligt een prachtig landelijk gebied, ontstaan in het stroomgebied van de Kromme Rijn. Hier zijn vele wandel- en fietstochten mogelijk. Wat verderop ligt de Utrechtse Heuvelrug. En natuurlijk ligt ook de prachtige binnenstad van Utrecht vlakbij.

Beschrijving: Image

Dit is echt het kloppende oude vertrouwde hart van Houten met prachtige kerken en kerktorens, die ’s avonds schitterend en sfeervol worden verlicht.