© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

RCHC steunt Oekraïne

Rotary Club Houten Castellum heeft samen met het Lysenko Koor uit Tull en ‘t Waal (Gemeente Houten) enige tijd geleden de handen ineengeslagen om een ziekenhuis te steunen in Dolyna, dat net over de Oekraïense grens ligt. Naast de ziekenhuisfunctie is er op één verdieping een opvangplaats ingericht voor moeders met hun jonge kinderen waarvoor ook spullen nodig zijn. RCHC heeft, naast cofinanciering, vooral de sponsoring en donaties door bedrijven op zich genomen. Het Lysenko Koor hield zich naast cofinanciering bezig met transport en zanguitvoeringen. 

Twee leden van RCHC waren onder de indruk van een eerdere actie die vanuit het koor geïnitieerd was. In eerste instantie was de insteek om bij een volgende actie “bij te dragen in de transportkosten”. Maar nadat met Bram Bosshardt, de voorzitter van het koor, contact opgenomen was om te vragen of er aangehaakt kon worden bij een volgende actie, bleek algauw van een klein project geen sprake meer. Via het koor is er namelijk rechtstreeks contact met onder andere de directeur van dat ziekenhuis. Daardoor kon goed uitgevraagd worden waar precies behoefte aan is. Toen die inventarisatie gedaan was, hebben de twee leden van RCHC in Houten en directe omgeving rondgebeld. Daarbij struikelden ze bijna over de hoeveelheid bedrijven in medische goederen. Het was dan ook niet zo moeilijk om medewerking te vinden om aan dit lokale project bij te dragen. 

De sponsoring verliep voorspoedig. Het koor trad in die tijd diverse malen op en heeft daarbij veel geld opgehaald. RCHC heeft naast de eigen bijdrage, waaronder de eigen clubbijdrage à € 500,-- en een gift van het Lysenko koor, voor dit project een aanvraag van € 5.000,-- ingediend bij het Fonds Rotary Helpt Oekraïne. Die werd direct toegekend. Ook beschikte het koor nog over veel financiële middelen.

Er is dankzij deze samenwerking én de sponsoring en donaties door 6 bedrijven voor een substantieel bedrag (ca. € 40.000,--) een groot aantal goederen en spullen naar Dolyna gebracht. Het lokale huis-aan-huisblad ’t Groentje heeft inmiddels een artikel geplaatst. De deelnemende bedrijven waren: 

  • Joerns Healthcare B.V. (sponsoring en donatie van o.a. 3 ziekenhuisbedden, 3 Medial bedden, 2 Advance passieve tilliften incl. tilbanden en accu’s, 20 AD-systemen incl. pomp)
  • G3 Medical B.V. (sponsoring van chirurgisch materiaal)
  • Houtense Apotheken B.V. (sponsoring van wondverzorgingsmaterialen)
  • E-medical Versluis B.V. (donatie van 7 dopplers)
  • Albert Houten Het Oude Dorp (donatie van damesverband bestemd voor moeders in het opvangtehuis)
  • Expert Houten (sponsoring van wasmachine en droger)

Zowel Rotary Club Houten Castellum als het Lysenko Koor hechtten er grote waarde aan, dat de juiste spullen op de juiste plek zouden terechtkomen. Dankzij de rechtstreekse contacten en de transportmogelijkheden is dit gelukt. Het ziekenhuis heeft de goederen met open armen ontvangen en is zeer dankbaar.

Zie voor de levering van de goederen in het Oekraïense ziekenhuis het onderstaande Youtube-filmpje