© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Bezoek atelier Diederick Kraaijeveld

19 September 2018

Kunst&Kost

Gert-Jan van Dommelen heeft dat toch maar weer mooi geregeld! Een bezoek aan het atelier van Diederick Kraaijeveld. Atelier, atelier… is werkplaats niet een beter woord? Nee, een atelier is een werkplaats van een kunstenaar met een lichtplan waarbij direct zonlicht vermeden wordt. Dus glas op het noorden. Check!

Wat een bijzondere plek heeft Diederick gecreëerd! Een verzameling van wereldbollen, koffers, tekeningen, een reddingsboei, een schietstoel, vlaggen en vooral heel veel oud hout. Want daar wordt Diederick warm van. Na een leven in de journalistiek met als kroon op het werk een VVOJ-Prijs voor Onderzoeksjournalistiek voor de uitzendingen over de UWV affaire, besloot Diederick zijn hart te volgen. Hij geeft oud hout een nieuw leven door het te verzagen en het, als een soort mozaïek, samen te brengen tot een afbeelding. Dit doet hij zonder het, qua kleur, te bewerken. Lichte of juist donkere partijen in een beeld vragen dus om een ander stukje oud hout met juist die eigenschappen. Een hele kunst dus! 

Voor een buitenstaander is dat gemakkelijk gezegd maar wanneer kan je van jezelf zeggen dat je kunst maakt of sterker nog wanneer noem je jezelf kunstenaar zonder dat er een stemmetje in je hoofd vraagt: Hey!… een wat?? Ben je niet gewoon klusser? Als ik Diederick zo hoor is het een reis. Startende vanaf het moment dat mensen zeggen “daar moet je wat mee doen!” totdat mensen zichtbaar ontroert zijn wanneer je een portret presenteert. Knap werk Diederick!

In het atelier zie je beelden van All-stars, Prinses Beatrix, Ramses Shaffy, Neil Armstrong in zijn pak en nog veel meer. Stuk voor stuk kunstwerken waar je naar kan blijven kijken. 

Enneh.. wat kost dat? En hoelang ben je daar dan mee bezig? Willen we graag weten. Daar ontstaat een grappige situatie. Diederick legt uit dat de arbeidstijd niet weergeeft hoeveel oefening, verbeelding, inspiratie en waarschijnlijk ook veel transpiratie vooraf ging aan die arbeid. 

Ik denk dat mensen, in eerste instantie, niet zo zeer benieuwd zijn naar “wat kost die man per uur” maar meer naar hoeveel arbeid moet ik leveren (en dus verdienen) voordat ik zo’n kunstwerk kan betalen.

Een mooi praktijkvoorbeeld heeft Diederick hangen in de winter-werkplaats waar een kroonluchter van jutters voorwerpen hangt. Verzameld door Diederick, in elkaar gezet door een klant die graag een werk van Diederick wilde maar het geld niet had. Mooi dat, in sommige gevallen, er ook zo balans kan zijn.

Diederick vertelt je graag over zijn passie, wil je meer weten? Kijk op de site www.oudhout.nl of mail hem voor een afspraak. Spontaan aanwaaien kan maar een afspraak werkt beter, zo krijg je de onverdeelde aandacht en koffie van Diederick Kraaijeveld.

Ondergedompeld in kunst, passie en heel veel hout namen we plaats in Foodcafé de Smederij, gewoon tegenover het atelier van Diederick. Een industriële omgeving met een warme uitstraling! Wij namen plaats aan de lange familietafel zoals dat in Italië gebruikelijk is. En zo voelde het ook! De Smederij biedt een Italiaanse keuken waar biologische producten verwerkt worden. Eten wat op dat moment vers is, fantastisch! Je kunt er ook terecht voor lunch vanaf 12.00 uur.

Het was weer een mooie avond! Dank dat ik, als partner, weer mee mocht.

Met groet,

Niels Brügemann