© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Onze voorzitter krijgt literaire prijs voor biografie

Onze voorzitter krijgt literaire prijs Blaricum 26 april 2016

We zijn heel trots op onze voorzitter, Elisabeth Lockhorn, die onlangs door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde is onderscheiden met de Henriëtte de Beaufortprijs. Dit is een driejaarlijks uitgekeerde prijs voor een literair-historische biografie, die afwisselend wordt toegekend aan een Nederlandse of Vlaamse auteur. Elisabeth schreef de biografie van Andreas Burnier (1931-2002), alias de criminologe Catharina Irma Dessaur, alias het meisje Ronnie, dat liever een jongen was geweest.

Een fragment uit het juryrapport: ‘In de meeslepend geschreven biografie ontvouwt Lockhorn een boeiend, rijk geschakeerd, uitstekend gedocumenteerd en vooral afgewogen en evenwichtig beeld van een complexe, niet altijd sympathieke, maar toch steeds fascinerende persoonlijkheid. Omdat de biograaf afstand weet te houden tot haar onderwerp, wordt de lezer in staat gesteld een eigen beeld en oordeel te vormen.’ (…..) en ‘De biografie motiveert de lezer om het werk van Burnier te gaan lezen of herlezen. Het werk is ook interessant voor wie Burniers oeuvre niet goed kent – en dat is een grote verdienste.’

Elisabeth is tevens genomineerd voor de tweejaarlijkse Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs. Haar boek ‘Andreas Burnier. Metselaar van de wereld’ kreeg lovende recensies en beleefde binnen zes weken vier drukken. In 1996 en 1997 verschenen o.a. Elisabeths literaire interviewbundels ‘Geletterde mannen’ en ‘Geletterde vrouwen’, gesprekken met Nederlandse schrijvers, die nog steeds zeer lezenswaardig zijn.

(portretfoto)