© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Scholieren wandelen voor schoon (drink)water

Datum persbericht: 20 maart 2015

Griezelend ruiken aan rioolwater

‘Wandelen voor Water’ levert voorlopig € 19.650 euro op voor zanddam

Vrijdag 20 maart 2015 hebben scholieren van groep 7 en 8 in Baarn, Blaricum, Eemnes, Laren, Soest en Soesterberg een sponsorloop gehouden voor een waterproject. Met deze actie is door de kinderen van achttien scholen in Eemland-’t Gooi in totaal € 19.650 ingezameld. Dit bedrag zal door diverse organisaties, waaronder Wilde Ganzen en Rotary International, nog worden verhoogd en zal worden gebruikt voor een zanddam in Ethiopië. De organisatie van ‘Wandelen voor Water’ was voor de derde keer op rij in handen van de lokale Rotary Clubs.

De wandeling begon net voor de zonsverduistering, waardoor de temperatuur aan de frisse kant was. Maar daar trokken de stoere wandelaars zich niets van aan. Met 6 liter water in hun rugzak trotseerden zij de kou. Onderweg kregen de kinderen bij de waterzuivering in Blaricum een indrukwekkende rondleiding.

Ruiken aan rioolwater, griezelen bij een aquarium met vuil-etende bacteriën, en uiteindelijk zien hoe gezuiverd water eruit kan zien. Trots vertelden de mensen van Waternet, dat uit onze kranen in Nederland het schoonste drinkwater ter wereld komt.

De feestelijke finale was op De Brink in Laren, waar burgemeester Elbert Roest de kinderen bedankte voor hun inzet en het eindbedrag bekend maakte op een grote cheque.

Vooraf hadden de kinderen een les gehad waarin werd uitgelegd hoe belangrijk schoon (drink)water is en hoeveel moeite kinderen in veel derdewereldlanden moeten doen om aan water te komen. Om zich beter te kunnen verplaatsen in de situatie van hun leeftijdsgenoten droegen Nederlandse kinderen tijdens de waterloop 6 liter water. Niets werkt namelijk zo overtuigend als zelf voelen hoe zwaar dit is, al is het maar voor één keer. Voor hun prestatie hebben de kinderen hun familie, buren en vrienden vooraf om een bijdrage gevraagd.

Net als de afgelopen twee jaren was dit een samenwerking tussen de Rotaryclubs ‘Baarn-Soest’, ‘Laren-Blaricum’ en ‘Soestdijk’.

Uit Blaricum en Laren liepen vier scholen mee: OBS De Bijvanck, De Binckhorst, De Ploeg en De Scheper. Uit Eemnes de Mariaschool, Noorderlicht, Wegwijzer en Zuidwend. Eerder deze week liep een delegatie van de International Sandford School in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba mee uit solidariteit met de actie in ‘t Gooi.

De wandeling was onderdeel van de activiteiten rond 22 maart, door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereld Waterdag.

Het uiteindelijke doel van de regionale samenwerkende organisaties is de bouw van een zanddam en bijbehorende sanitaire voorzieningen in Alduba in Ethiopië, waar de Hamar-people wonen.

Voor meer informatie ga naar www.facebook.com/Rotarywvw2014.

Ruiken aan rioolwater bij de waterzuivering in Blaricum

Griezelen bij een bak met vuil-etende bacteriën van Waternet

Felicia leegt haar flessen na de wandeling in de eendenvijver op De Brink. Hoewel zij het water al eerder had mogen lozen, besloot zij om ze ook op de terugweg mee te dragen. ‘Anders heb ik geen 6 kilometer gelopen, denk ik…

Burgemeester Elbert Roest van Laren bij de finish met een aantal kinderen van De Scheper.

Leerlingen van de Sandford School uit Ethiopië liepen deze week hun eigen wandeling in Addis Abeba.