Eerste Leerdamse Glasstad-dictee

Het Groot Glasstad-Dictee geeft het nieuwe Glasmuseum een lift.

Rotary Leerdam daagt alle glas- en taalliefhebbers uit Leerdam en omgeving uit om hun kennis van de Nederlandse taal te testen door

deel te nemen aan het eerste Glasstad-Dictee, dat op 25 juni a.s. in de Glasblazerij aan de Zuidwal in Leerdam gehouden wordt.

Natuurlijk heeft het dictee het beroemde Leerdamse glas als onderwerp en de tekst zal worden gepresenteerd door een bekende Leerdammer.

Het is leuk en leerzaam om er aan mee te doen en tevens een goed doel te sponsoren.

Met ieder goed geschreven woord dragen de deelnemers namelijk bij aan de investering voor een lift in het spectaculaire, nieuwe Nationaal Glasmuseum dat dit najaar zal worden heropend. Door die lift zullen de beide museumvilla’s over alle vier de verdiepingen toegankelijk worden gemaakt voor minder-validen en bezoekers, die slecht ter been zijn.

Hoe kan je deelnemen aan het Glasstad-Dictee? Eenvoudig!

Ga naar de website www.rotary.nl/leerdam/ en schrijf je in. Vervolgens vraag je familieleden, vrienden, buren, kennissen, collega’s misschien, om je per goed geschreven woord te sponsoren.

Stel dat je 10 mensen vindt die je gemiddeld 15 cent per goed geschreven woord sponsoren, dan haal je al € 1,50 per woord op.

Het dictee is ongeveer 200 woorden lang en dat betekent dat je sponsor maximaal slechts € 30 hoeft bij te dragen, maar dan moet je wel alle woorden goed hebben geschreven! De opbrengst van al je sponsoren wordt rechtstreeks besteed aan de bouw van de lift in het Glasmuseum.

Winnaars.

Het mooie van het Glasstad-Dictee is dat er alleen maar winnaars zijn.

De echte winnaars zijn natuurlijk de minder-validen die straks het gehele vernieuwde museum met eigen ogen kunnen bekijken.

Voor de deelnemer met de minste schrijffouten is er een prachtige, glazen bokaal. En voor de deelnemer die als 2e en 3e eindigt en degene die het hoogste sponsorbedrag per goed geschreven woord bijeen heeft gebracht, zijn er andere mooie prijzen.

En ook het Nationaal Glasmuseum is winnaar omdat er een lift

aangeschaft zal kunnen worden, die het museum compleet maakt.

Het doel

Voor Leerdam – dé Glasstad – wordt 2009 een memorabel jaar.

Zesenvijftig jaar nadat in 1953 het Nationaal Glasmuseum werd geopend in de villa van de voormalige fabrieksdirecteur de heer Cochius en twee jaar nadat het museum in oktober 2007 wegens slechte bouwkundige staat moest worden gesloten, zal dit najaar het Nationaal Glasmuseum worden heropend.

Niet meer alleen in de villa van Cochius, maar nu ook in de buurvilla van de technisch en zakelijk directeur van de Glasfabriek, de heer Bunge. Beide dijkvilla's worden over alle vier de verdiepingen met elkaar verbonden door middel van transparante loopbruggen. Deze loopbruggen zijn de langste museumvitrines van Nederland.

De beroemde museumcollectie zal er in zijn geheel worden geëxposeerd. Daarmee is het glasmuseum het eerste museum dat zijn complete collectie permanent voor het publiek toegankelijk maakt.

Het vloeroppervlak in het nieuwe museum wordt maar liefst drie keer zo groot als in het oude museum. En onder het motto "Voor elck wat wils" zullen in de in totaal elf museumzalen continu zeven tentoonstellingen gelijktijdig te zien zijn.

En als deze superlatieven nog niet genoeg zijn: in het voorjaar van 2010 wordt de grote beeldentuin van het Nationaal Glasmuseum in gebruik genomen. Naar verwachting zal het museum veel extra bezoekers trekken. De Glasblazerij Leerdam zal daarom met ingang van dit jaar ook in de wintermaanden gewoon zes dagen per week open blijven voor het publiek.

Met de complete vernieuwing van het museum worden flink wat knelpunten opgelost. Eén van de meest lastige was het feit dat er in

de museumvilla geen lift aanwezig was, waardoor twee van de drie expositieruimtes niet toegankelijk waren voor minder-validen.

In het nieuwe museum, dat uit twee villa's van elk vier verdiepingen bestaat, komt wèl zo'n lift. Met steun van Rotary Leerdam en de deelnemers aan het Glasstad-dictee kunnen ook mensen die slecht ter been zijn straks alle acht verdiepingen, inclusief de benedendijkse museumtuin, bekijken.

Voor aanmelding en vragen:

Jeroen Martens, Hoogeind 17, 4143 LW Leerdam

Tel: 0345 599904, e-mail : jeroen.martens@xs4all.nl

ACTIE HET GLASSTAD DICTEE 2009 OP 25 JUNI T.B.V. LIFT GLASMUSEUM

na invulling graag mailen of bezorgen bij bovenstaand adres

Deelnemer aan het Dictee............................................................................................ m/v

Adres: ........................................................................................................................................

Postcode/Plaats: ………………………..............……………………….. Leeftijd: ……… jaar

Telefoonnummer: ……………………………. E-mailadres:……….…………………….. .................................................................

Vertegenwoordiger van bedrijf:……………………………….……………..............................

Gegevens sponsors/bedrijf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naam / Bedrijf

Adres, Postcode, Plaats

fac

€/woord

€ vast

1

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

Er wordt van je verwacht om zoveel mogelijk sponsoren bij elkaar te krijgen waardoor we zo goed mogelijk de goede doelen kunnen steunen. Zoals je weet staat er op internet een voorbeeld dat je naar familie en vrienden kunt sturen om jou te sponsoren (www.rotary.nl/leerdam) . Je kunt er voor kiezen om een bedrag per goed woord te laten sponsoren of een vast bedrag. Het deelnemernummer kun je ook vinden in de e-mail die je hebt ontvangen na aanmelding. In de ‘fac’- kolom is het de bedoeling om aan te kruisen als een bedrijf een factuur wil ontvangen. Zorg dan vooral dat het ingevulde adres hetzelfde is als het adres dat de rekening moet krijgen.