Nadere informatie over het Leerdamse Glasstad-dictee

Het Groot Glasstad-Dictee geeft het nieuwe Glasmuseum een lift.

Rotary Leerdam daagt alle glas- en taalliefhebbers uit Leerdam en omgeving uit om hun kennis van de Nederlandse taal te testen door

deel te nemen aan het eerste Glasstad-Dictee, dat op 25 juni a.s. in de Grote Kerk aan de Kerkstraat in Leerdam gehouden wordt.

Natuurlijk heeft het dictee het beroemde Leerdamse glas als onderwerp en de tekst zal worden gepresenteerd door Doekle Terpstra.

Het is leuk en leerzaam om er aan mee te doen en tevens een goed doel te sponsoren.

Met ieder goed geschreven woord dragen de deelnemers bij aan de investering voor een lift in het spectaculaire, nieuwe Nationaal Glasmuseum dat dit najaar zal worden heropend. Door die lift zullen de beide museumvilla’s over alle vier de verdiepingen toegankelijk worden gemaakt voor minder-validen en bezoekers, die slecht ter been zijn.

Hoe kan je deelnemen aan het Glasstad-Dictee? Eenvoudig!

Schrijf je in door een e-mail te sturen naar winkel@stichtingglas.nl of te bellen met de glasblazerij: 0345 614960 en de volgende dag heb je het deelnameformulier in huis. Vervolgens vraag je familieleden, vrienden, buren, kennissen, collega’s misschien, om je per goed geschreven woord te sponsoren.

Stel dat je 10 mensen vindt die je gemiddeld 15 cent per goed geschreven woord sponsoren, dan haal je al € 1,50 per woord op.

Het dictee is ongeveer 200 woorden lang en dat betekent dat je sponsor maximaal slechts € 30 hoeft bij te dragen, maar dan moet je wel alle woorden goed hebben geschreven! De opbrengst van al je sponsoren wordt rechtstreeks besteed aan de bouw van de lift in het Glasmuseum.

Winnaars.

Het mooie van het Glasstad-Dictee is dat er alleen maar winnaars zijn.

De echte winnaars zijn natuurlijk de minder-validen die straks het gehele vernieuwde museum met eigen ogen kunnen bekijken.

Voor de deelnemer met de minste schrijffouten is er een prachtige, glazen bokaal, en voor de deelnemer die als 2e en 3e eindigt en degene die het hoogste sponsorbedrag per goed geschreven woord bijeen heeft gebracht, zijn er andere mooie prijzen.

Het Nationaal Glasmuseum is ook winnaar omdat er een lift

aangeschaft zal kunnen worden, die het museum compleet maakt.

Meer informatie, zie: http://www.rotary.nl/leerdam/

============

Voor Leerdam – dé Glasstad – wordt 2009 een memorabel jaar.

Zesenvijftig jaar nadat in 1953 het Nationaal Glasmuseum werd geopend in de villa van de voormalige fabrieksdirecteur de heer Cochius en twee jaar nadat het museum in oktober 2007 wegens slechte bouwkundige staat moest worden gesloten, zal dit najaar het Nationaal Glasmuseum worden heropend.

Niet meer alleen in de villa van Cochius, maar nu ook in de buurvilla van de technisch en zakelijk directeur van de Glasfabriek, de heer Bunge. Beide dijkvilla's worden over alle vier de verdiepingen met elkaar verbonden door middel van transparante loopbruggen.

Het vloeroppervlak in het nieuwe museum wordt maar liefst drie keer zo groot als in het oude museum. En onder het motto "Voor elck wat wils" zullen in de elf museumzalen continu zeven tentoonstellingen gelijktijdig te zien zijn.

Met de complete vernieuwing van het museum worden flink wat knelpunten opgelost. Eén van de meest lastige was het feit dat er in

de museumvilla geen lift aanwezig was, waardoor twee van de drie expositieruimtes niet toegankelijk waren voor minder-validen.

In het nieuwe museum, dat uit twee villa's van elk vier verdiepingen bestaat, komt wèl zo'n lift. Met steun van Rotary Leerdam en de deelnemers aan het Glasstad-Dictee kunnen ook mensen die slecht ter been zijn straks alle acht verdiepingen, inclusief de benedendijkse museumtuin, bekijken.