350 Lingewaalse en Leerdamse kinderen doen met Rotary Leerdam mee met Wandelen voor Water

Op 18 maart 2015 zullen voor het eerst zo’n 350 leerlingen van acht lokale basisscholen deelnemen aan de sponsorloop Wandelen voor Water; een initiatief van Rotary Leerdam en omstreken. De succesvolle campagne trok vorig jaar 33.000 kinderen uit groep 7/8 van 500 scholen in Nederland. Dit jaar is de verwachting dat er bijna 600 scholen meewerken. De kinderen lopen 6 km met 6 liter water in een rugzak, net als veel van hun leeftijdgenootjes in ontwikkelingslanden, die dagelijks ver moeten lopen om water te halen. De kinderen vertrekken kort na 9.00 uur vanaf de voetbalvereniging Asperen. Burgemeester Houtman van Leerdam, burgemeester Van Ruijven van Lingewaal en Rotary voorzitter Nottrot zullen het startschot voor wandeltocht geven. Wandelen voor Water is een landelijke campagne die sinds 2003 bestaat en elk jaar groeit. De opbrengst van de sponsorloop gaat naar diverse water- en sanitatieprojecten in ontwikkelingslanden.

Wandelen voor Water vindt elk jaar in de week van VN Wereld Water Dag plaats. Het doel is tweeledig: kinderen bewuster maken van het drinkwater- en sanitatieprobleem in de wereld én geld

inzamelen voor drinkwater- en sanitatieprojecten. In de aanloop naar de sponsorloop krijgen de leerlingen een gastles van een deskundige over drinkwater en sanitatie en over de lokale situatie in het projectland.

Het geld dat de kinderen vanaf hun voorjaarsvakantie inzamelen wordt eventueel ondersteund door bijdragen van lokale sponsors zoals bedrijven en/of clubs. Dit bedrag wordt dan nog eens aangevuld door Stichting Aqua for All en gaat naar 31 verschillende projecten in Afrika en Azië. Dit initiatief draagt bij aan de Millenniumdoelen die door de Verenigde Naties in 2000 zijn opgesteld. Eén van die doelen is dat in 2015 het aantal mensen zonder toegang tot schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen gehalveerd moet zijn.

District 1610 van Rotary onder regie van Rotary Leerdam werft fondsen voor schoon water door het uitzetten van Tulip Waterfilters in Ethiopië. Rotary Addis Ababa helpt op locatie met de distributie. Wandelen voor Water in Leerdam en Lingewaal draagt bij aan dit project.

Wandelen voor Water is een initiatief van verschillende organisaties, waaronder stichting Aqua for All, Simavi, AMREF & ZOA en Akvo. Tevens heeft Aqua voor All alle projecten waarvoor gelopen wordt beoordeeld en goedgekeurd. Samen met de steun van waterbedrijven, Rotary Clubs, en kleinere stichtingen, doet Nederland echt iets voor schoon water in ontwikkelingslanden.

Informatie: Rotary Leerdam e.o., Gernant Temminck, 06-30825336, g.temminck@landerije.nl