Waterfilters naar Ethiopië

Rotary Leerdam zet zich in om waterfilters naar Ethiopië te brengen. Met de Tulip waterfilter kan een gezin zelf 4 liter water op een dag veilig en schoon filteren. Voor de mensen in Ethiopië het verschil tussen leven en dood, gezondheid of ziekte.

Diverse Rotary clubs in district 1610 ondersteunden dit Leerdamse initiatief. Rotary Leerdam coördineerde in de gemeenten Lingewaal en Leerdam wandelen voor water, waar in 2015, 2016 en 2017 een groot aantal basisscholen aan deelnamen. In 2017 werd zelf 10 duizend euro bij elkaar gelopen. Ook die opbrengst was voor het project waterfilters.

De Rotary Foundation heeft dit initiatief gewaardeerd met een global grant, zodat maar liefst 128 duizend dollar beschikbaar kwam om ruim 6.500 huishoudens van schoon drinkwater te voorzien.

Chris de Groot, watercommissaris voor Leerdam en District 1610 overhandigde het eerste filter aan professor Redda in Ethiopië. Professor Redda leidt een regionale kliniek van waaruit de distributie van de filters zal worden gecoördineerd in samenwerking met Rotary Addis Abeba.