Leden Rotary Monnickendam op stap met vluchtelingen uit de gemeente Waterland

14 juli 2018

Afbeelding met strand, persoon, buiten, water

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheid

Op initiatief van Rotary Monnickendam hebben de leden in samenwerking met Vluchtelingenwerk Waterland en De Bolder een dagje uit georganiseerd voor een grote groep vluchtelingen uit Waterland.

Afbeelding met persoon, groep, mensen, staand

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheidEen groep van zo'n 40 vluchtelingen verzamelde in De Bolder en vervolgens zijn ze de hele dag op stap geweest met een aantal leden van Rotaryclub Monnickendam. Wekelijks komen deze mannen en vrouwen van allerlei nationaliteiten samen in de Bolder, om elkaar te ontmoeten, Nederlands te leren praten en de Nederlandse cultuur beter te leren kennen. Dit is een initiatief van Vluchtelingenwerk, SMD Zaanstreek Waterland en De Bolder. Iedere week wordt er een activiteit georganiseerd. Dat kan van alles zijn: bezoek aan lokale bedrijven en organisaties, activiteiten op het gebied van sport, cultuur, onderwijs, financiën. Af en toe gaan ze op pad om Waterland beter te leren kennen. Het participeren in de samenleving is ontzettend belangrijk. Een keer wat zien van de rest van Nederland was een wens van deze groep en sloot mooi aan bij het initiatief van Rotary Monnickendam.

De Rotary had een bus geregeld en daarmee toerde het hele gezelschap door Nederland. De eerste stop was de Zaanse Schans. Daar werd een  molen bezocht en door de molenaar werd verteld over de werking van de molen en hoe deze door de jaren heen is gebruikt. Na een heerlijke Hollandse pannenkoek reed men verder naar de Nieuwe Hondsbossche Duinen. Daar werd een bezoek gebracht aan informatiecentrum Zand tegen Zee en werd verteld over de Waterschappen en de strijd van Nederland tegen het water. Na afloop daarvan wandelde men natuurlijk ook nog even naar het strand. Er er werd zelfs nog gezwommen!

Mede dankzij het prachtige weer genoot iedereen ontzettend van deze dag. Er is veel gezien en verteld over de historie van Nederland en daarnaast over de strijd tegen het water. Ook de busrit zelf was een heel avontuur. Er werd volop gezongen en gedanst. Aan het eind van de dag was er een barbecue georganiseerd bij Van der Valk Hotel Volendam en daar werd iedereen ontvangen door de overige leden van Rotaryclub Monnickendam. Een heerlijk barbecuebuffet stond voor ze klaar. Er is kennis gemaakt met elkaar en mooie, soms ontroerende gesprekken aan tafel waren het resultaat.

De organisator van dit evenement, Rotaryclub Monnickendam zet zich jaarlijks in voor meerdere projecten. Dankzij het geld dat zij ophalen met verschillende activiteiten/evenementen, steunen zij Waterlandse initiatieven en daarmee hun medemens. Deze keer waren het de vluchtelingen in de gemeente Waterland die een dag meegenomen werden om ze meer te kunnen laten zien van Nederland.