© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Yuverta reanimeert reanimatieonderwijs

PERSBERICHT

Naarden, 9 mei 2022

 

Keep the Heartbeat Gooi-ing

Yuverta Naarden ‘reanimeert’ reanimatieonderwijs

Na een succesvolle start in december 2019 gaf Yuverta Naarden op 9 mei een vervolg aan het project Keep the Heartbeat Gooi-ing van Rotary Naarden-Bussum. Met dit project wil de Rotaryclub reanimatieonderwijs verankeren in het Gooise middelbaar onderwijs. Zo leert een nieuwe generatie al op jonge leeftijd hoe zij levens kan redden.

In Nederland worden dagelijks zo’n 40 mensen getroffen door een hartstilstand. Bijna altijd gebeurt dat ver van een ziekenhuis en zonder dokter in de buurt. “Bij driekwart van de reanimaties is een omstander aanwezig,” zegt cardioloog Lieselot van Erven, organisator van het Rotaryproject. “Binnen 6 minuten starten met reanimeren scheelt alles. Het geeft de grootste kans op het overleven van een hartstilstand zonder hersenschade.”

“We weten hoe we moeten handelen”
Keano en Jan komen net uit de reanimatietraining die zij met ongeveer 300 medeleerlingen van Yuverta Naarden volgden. “We hebben reanimatie van dichtbij meegemaakt. Onze ouders hebben zelf gereanimeerd”, vertellen de tweedejaars leerlingen, beiden 14 jaar oud. “We houden allebei van sporten. Als er iets fout gaat op het sportveld, dan weten we hoe we moeten handelen. Dat vinden we belangrijk.”

Vast onderdeel curriculum
Vanwege corona is het reanimatieonderwijs in ’t Gooi de afgelopen periode stil komen te liggen. Bij Yuverta Naarden wordt nu een vervolg gegeven aan de training. Een aantal leerkrachten is opgeleid tot gecertificeerd reanimatie-instructeur. Zij geven de training aan de leerlingen. Iedere twee jaar wordt hun kennis bijgespijkerd en opnieuw getoetst. Zo blijft de kennis binnen school en krijgt reanimatieonderwijs een vaste plek in het curriculum van Yuverta Naarden.

“Oefenen op een reanimatiepop is een belevenis”

Tijdens de training leerden de scholieren hoe zij een slachtoffer met een hartstilstand herkennen, volgens welke stappen zij moeten reanimeren en hoe zij een AED gebruiken. “Het oefenen op een reanimatiepop is een belevenis die je niet snel vergeet. En dat is precies de bedoeling”, aldus Van Erven.

Kosteloos reanimatieonderwijs in ‘t Gooi

Rotary Naarden / Bussum werft fondsen om reanimatieonderwijs kosteloos te kunnen aanbieden binnen het middelbaar onderwijs in ’t Gooi. De Rotaryclub voert dit project uit in samenwerking met de Hartstichting en de uitvoerende organisatie Fuego.

Voor meer informatie, kijk op: http://keeptheheartbeatgooi-ing.nl/