© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Grenzeloos online succes

rwb

Nederland beleefde op 10 oktober een bijzonder evenement. Het Rotary Institute werd dit jaar in ons land georganiseerd. Toen een grootschalige fysieke bijeenkomst in Amsterdam niet mogelijk bleek, liet de organisatie een indrukwekkend staaltje improvisatiekunst zien. Het volledige programma werd in no-time omgebouwd naar een live stream vanuit een studio in Amersfoort, met een uitgebreid menu aan interessante parallelsessies om op in te loggen. Het thema Rotary without borders kreeg op deze manier een actuele extra dimensie. 

Wereldwijd publiek

In de studio verzorgde PDG en voorzitter van Rotary Institute Amsterdam Carla Kuijpers de introductie, gevolgd door warme woorden van Jan Lucas Ket, Director Rotary International. De President van Rotary International Holger Knaack moest door een aangescherpt reisadvies op het laatste moment verstek laten gaan, maar hij woonde de bijeenkomst online bij en kon zo probleemloos zijn bijdrage en reacties met het wereldwijde publiek delen, dat in groten getale aanhaakte. Er kon live gechat worden met moderators in de studio en voor wie het Engels onvoldoende beheerste zaten tientallen tolken simultaan te vertalen. Door de digitale omgeving was het aantal bezoekers groter dan oorspronkelijk verwacht bij de geplande fysieke bijeenkomst in Amsterdam. Dit resultaat opent interessante mogelijkheden voor toekomstige edities van het event. 

Inspelen op Covid-19

De ochtend begon met een plenaire sessie over de rol van Rotary in tijden van Covid-19. Verschillende Europese Rotarians, waaronder PDG Ries Schouten, deelden door middel van filmpjes een inkijkje in hun veranderde werkomstandigheden en privéleven. Ook werd besproken hoe wat de pandemie betekende voor individuele Rotarians, clubs en Rotary International. Nu en op langere termijn. Hoe kunnen we onze gemeenschappen op impactvolle wijze ondersteunen? 

Daarna volgde een rondetafelgesprek onder leiding van PDG Rutger Mazel, met inspirerende presentaties van War Child en Ocean Clean Up. Na de lunchbreak, waarin het recept voor de ultieme Rotary Club Sandwich werd verklapt, was er een Rotary College Tour, waarbij Rotaracters live van gedachten konden wisselen met elkaar en RI President Holger Knaack.  

Terugzien op de site

Door de digitale registratie van het evenement is het nu mogelijk om het gehele programma online terug te zien. Ook alle break out sessies die tijdens de live uitzending tegelijkertijd plaatsvonden, kunnen nu op de site worden bekeken. Op deze manier kunnen Rotarians van over de hele wereld alsnog kennisnemen van het complete programma, op een moment dat hen schikt. Een onbedoeld voordeel van de gewijzigde opzet, dat thans bijzonder gunstig uitpakt en goed wordt ontvangen. Al met al blijkt de Rotary Institute Amsterdam 2020 op veel vlakken bijzonder leerzaam te zijn geweest. De organisatie heeft het thema Rotary Without Borders op excellente wijze invulling gegeven. Met recht toonden zij zich People of Action. 

Alle video’s en foto’s van de dag zijn te bekijken op https://www.rotaryinstitute-amsterdam.nl