© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Ken je jouw Foundation?

Als mensen me vragen wat de Foundation is, zeg ik dat die het kloppende hart van Rotary vormt. Men zegt wel eens dat Rotary een ‘slim hart’ heeft. De Foundation combineert immers ons emotionele medeleven met een pragmatische aanpak. En met een warm hart en de nodige intelligentie, kun je de wereld veranderen.

De maand november is gewijd aan de Rotary Foundation, maar hoe goed ken je deze humanitaire tak van Rotary eigenlijk? Wat betekent ze voor jou?

In de eerste plaats is het echt ónze Foundation: zij is niet van mij, noch van de 14 andere trustees, noch van de RI-voorzitter of de directors, maar van iedere Rotarian. Ze ondersteunt onze inzet om de wereld te veranderen. Wij redden moeders en kinderen omdat wij niet alleen medeleven tonen, maar ook weten hoe wij projecten moeten opzetten. Wij zorgen voor zuiver water en sanitaire voorzieningen waar dat het hardst nodig is, omdat onze strategieën gebaseerd zijn op dialoog en een zorgvuldige analyse van de behoeften. Wij steunen vrede, onderwijs en economische stabiliteit omdat wij de capaciteit hebben om grootschalige projecten te beheren.

Doneren aan de Foundation is dan ook een goede zet, want deze zet een hefboom op jouw gift.  Hoeveel andere organisaties, denk je, kiezen hun projecten, financieren ze en beheren ze zelf ter plaatse? Voor zover ik weet, zijn wij de enige, en tegen betrekkelijk lage administratieve kosten. Geen wonder dat Charity Navigator ons elk jaar een topscore geeft.

Als mensen me vragen hoeveel je moet geven, zeg ik: doe een regelmatige schenking die overeenstemt met je middelen. Want elke donatie, hoe klein ook, helpt ons te voldoen aan de groeiende vraag naar Global Grants en andere vormen van financiering.

Dit jaar willen we 50 miljoen dollar inzamelen voor PolioPlus, een bedrag dat verdrievoudigd zal worden door de Bill & Melinda Gates Foundation. Als elke Rotaryclub 1.500 dollar bijdraagt, kunnen we dat doel overtreffen. Wij hebben ook andere doelstellingen (inzake Jaarfonds, Endowment Fund, directe giften) en streven zo naar een cumulatief totaal van 410 miljoen dollar.

Dit kan lukken, als we ons hart laten spreken en onze hersenen gebruiken. Maar vergeet niet, het is niet het geld dat telt, maar wel wat we ermee bereiken.

Moeder Teresa zei ooit: ‘Alleen kan ik de wereld niet veranderen, maar ik kan wel een steen in het water gooien en heel wat rimpelingen doen ontstaan.’ De Foundation is die steen. Daarmee, en met ons hart en ons verstand, hebben we de kracht om die rimpelingen in golven te veranderen.

John Germ
Voorzitter van de Board of Trustees van de Foundation