© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Als je het kan dromen, kun je het waarmaken

Malala Yousafzai is een jonge Pakistaanse activiste voor de opvoeding van meisjes en vrouwen. Als tiener sprak Malala, die de wereld bij haar voornaam kent, zich moedig uit voor de rechten van meisjes om te leren. Extremisten in haar land waren het niet eens met Malala en ze werd neergeschoten door een Taliban-schutter op weg naar huis van school.

Maar de aanval weerhield haar er niet van; het maakte haar vastberadener. Zodra ze hersteld was, hervatte ze haar missie van onderwijsactivisme. Tegenwoordig ondersteunt het Malala Fonds onderwijs via projecten over de hele wereld.

Malala is niet alleen een inspiratie voor Rotary-leden, we hebben ook enkele overeenkomsten: een drive om te doen wat juist is, een passie voor geletterdheid en de kracht om dromen om te zetten in realiteit.

Een van mijn levensmotto's is: als je het kunt dromen, kun je het ook. Dit geldt voor alles wat Rotarians doen, in het bijzonder met The Rotary Foundation. We maken letterlijk onze dromen waar.

Net als Malala weten we dat geletterdheid voor velen de eerste stap uit armoede is. Om onze visie in daden om te zetten, begrijpen we eerst een gemeenschap en de unieke problemen van haar leden, en gaan we vervolgens een partnerschap met hen aan. Vervolgens bundelen we onze krachten met anderen — we wisselen ideeën uit met clubs in andere districten en werken samen met mensen en organisaties buiten Rotary.

Onze oplossing, in de vorm van een wijksubsidie of globale subsidie, wordt op maat gemaakt voor die gemeenschap. En als het een Rotary-subsidie is, kun je er zeker van zijn dat het goed gepland, strategisch en vooral duurzaam zal zijn. We willen dat die gave van geletterdheid geen eenmalige boekdonatie is, maar een plan om een gemeenschap in de loop van de tijd te transformeren.

In de loop der jaren heb ik talloze alfabetiseringsinspanningen bij Rotary gezien, van nationale programma's tot lokale projecten. Toen de wereldwijde COVID-19-pandemie vorig jaar toesloeg, hebben veel clubs actie ondernomen om gemeenschappen te helpen zich aan te passen aan online onderwijs, waaronder het verstrekken van laptops. De oplossingen van Rotary zijn eindeloos, onze vrijwilligers onvermoeibaar. En als ik Rotarians ken, weet ik dat er meer oplossingen worden gecreëerd terwijl ik deze woorden schrijf.

Rotary's passie voor alfabetiserings- en onderwijsprojecten is bekend. Dat geldt ook voor onze inzet om ze waar te maken. Jij, via Rotary, bent een groot deel van het helpen van mensen om hun eerste stap uit het analfabetisme, uit de armoede en naar iets veel beters te zetten. Onthoud dat als je het kunt dromen, je het ook kunt doen - net als Malala.

John Germ
Voorzitter van de Board of Trustees van de Foundation