© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Geen uitdaging uit de weg gaan

Toen Rotary de moed had om een poliovrije wereld op de agenda te zetten, wisten we dat het niet gemakkelijk zou zijn om deze droom te realiseren. Maar sinds 1988 hebben we, samen met onze partners, het aantal ziektegevallen wereldwijd met 99,9 procent teruggebracht.

De strijd is echter nog niet gestreden en ook volhouden vergt moed. We zullen doorgaan met de financiering van de vaccinatiecampagnes en de druk op de ketel houden totdat geen enkel kind ooit nog de verwoestende gevolgen van polio hoeft mee te maken.

In de aanloop naar de Werelddag tegen Polio (24 oktober) kunnen we ons optrekken aan goede cijfers. We blijven vooruitgang boeken en met de huidige lage besmettingsscijfers van het wilde poliovirus in Afghanistan en Pakistan, hebben we een unieke kans om de ziekte een definitieve halt toe te roepen. We beschikken ook over een nieuwe strategie en een nieuw vaccin om onze uitroeiingsinspanningen te ondersteunen.

Om het wilde poliovirus uit te roeien en vaccin-gerelateerde uitbraken te stoppen, behelst de nieuwe strategie van het Wereldinitiatief voor de Uitroeiing van Polio onder meer politieke pleitbezorging om meer urgentie en verantwoordelijkheid te creëren in de endemische landen en de landen waar opnieuw polio is uitgebroken, betere betrokkenheid bij risicogemeenschappen, betere terreininzet en poliosurveillance en de opname van poliovaccinatie in bredere gezondheidsprogramma’s. 

Samen met onze nieuwe strategie gebruiken Rotary en haar partners een nieuw oraal poliovaccin (nOPV2), om bepaalde vaccin-gerelateerde uitbraken te helpen aanpakken. Dit nieuwe vaccin wordt in steeds meer landen gebruikt en is een veelbelovende ontwikkeling in ons streven om voor eens en voor altijd een einde te maken aan polio. 

Maar er is nog veel werk aan de winkel. We moeten ons met name sterk blijven inzetten voor onze doelstellingen in het licht van de recente gebeurtenissen in Afghanistan. Als niet-politieke organisatie zal Rotary blijven doen wat nodig is om overal de gezondheid van kinderen te beschermen. 

Na alle vooruitgang die we in onze decennialange strijd hebben geboekt, is het ergste wat we kunnen doen zelfgenoegzaam te worden. We moeten actief onze verantwoordelijkheid blijven opnemen. 

Laten we daarom de rol van Rotary bij de uitroeiing van polio verder onder de aandacht brengen. Laten we onze inzet volhouden en elk jaar 50 miljoen dollar blijven inzamelen voor polio. Onthoud dat de Bill & Melinda Gates Foundation twee dollar bijlegt voor elke dollar die door een Rotary- of Rotaractclub wordt bijgedragen! 

Als we bij Rotary een droom hebben, staan we met heel ons hart achter die droom. We zijn nooit bang geweest voor een uitdaging, en nu is het belangrijker dan ooit om niet te versagen en samen polio te verslaan.

John Germ
Voorzitter van de Board of Trustees van de Foundation