© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Innig onderwijscontact Groningen en Java

Onderwijs is altijd al een terrein geweest dat voor Rotaryclubs vaak een speerpunt is. Want op welke focus ook de hulp wordt gericht, vrijwel alles begint met goede scholing. Moderne communicatietechnieken maken het tegenwoordig mogelijk om onderwijsprojecten “van dichtbij” te begeleiden. Rotaryclubs kunnen voor studenten die een halve wereld ver weg wonen, zo nodig dagelijks een vraagbaak blijven. 

Er zijn veel warme voorbeelden op te sommen. RC Groningen heeft voor zijn onderwijsproject de volle steun gekregen van partnerclub Wilhelmshaven. Met de support van de “jongerenclub” RC Groningen International is het draagvlak nog breder geworden.

Jaap Bos is er best wel een beetje trots op dat de hulp aan Indonesië nu al een kleine vijftien jaar loopt. Dat is mede te danken aan het feit dat men met de beschikbare middelen steeds garanties voor drie jaar vooruit kan geven.

Vele dingen hebben een toevallige aanleiding. In 2006 vond er bij Yogyakarta een aardbeving plaats. Het dorp Wanuyoyo Lor werd zeer zwaar getroffen. Eén van de Rotaryclubs van “Jogja” nam de verantwoordelijkheid op zich voor de complete wederopbouw van het dorp. Via-via raakte RC Groningen daarbij betrokken. Eigen fondsenwerving werd gespekt door een matching grant, waardoor flink kon worden bijgedragen aan het herstel van kleuterschool, sanitaire voorzieningen en infrastructuur.

Inspectiebezoek door Jaap Bos bracht hem in contact met het Beasiswa Hariti project, dat kinderen uit arme gezinnen financieel ondersteunt in het volgen van onderwijs op elk niveau. Het project maakte diepe indruk. Niet toevallig is “Hariti” de naam van de beschermgodin van de kinderen. Persoonlijke contacten doen wonderen. Goed en wel terug uit Indonesië, werd aan Groningen assistentie gevraagd voor een pupil die een opleiding aan de V.U. in Amsterdam mocht volgen. Alles leek geregeld, maar op vooruitbetaling van de huur en een warme winterjas was niet gerekend….. RC Groningen sprong bij, en een jarenlange steun aan de Javaanse onderwijsstichting was geboren. Het ging eerst om een bescheiden € 1.000, verdubbeld door de Duitse partnerclub en ook nog eens door een grant van het district. Er werd een stichting Vrienden van Hariti opgericht, waaraan leden en Past-Rotarians ook persoonlijk gingen doneren. Elk jaar groeide het beschikbare bedrag, tot inmiddels € 6.500 per jaar. Daarmee kunnen ruim honderd kinderen in hun schoolopleiding worden geholpen. Nieuw is, dat bovendien twintig kinderen een online cursus Engels of Mandarijn krijgen aangeboden. Bij het aangaan van verplichtingen zorgt Groningen, zoals gesteld, ervoor dat er altijd voor de komende drie jaar voldoende financiële garantie voor de projecten is. 

Jaap Bos geniet ook van de persoonlijke contacten die met Yogyakarta en andere partners zijn ontstaan. “Die zijn warm en goed. Als we in elkaars buurt zijn, gaan we op bezoek. Of we houden zoom-bijeenkomsten, zoals onlangs nog. Voor mij weerspiegelt dit project waar Rotary om draait: vriendschap, samenwerking en hulp op een praktisch niveau. To change lifes for the better!”