© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Een poliovaccin kost slechts 25 cent

End Polio Now. Walter Jansen (RC Hillegom-Lisse en voorzitter van de TRF-commissie in D1600) vroeg zich in 2017 af waarom dit project nog steeds niet is afgerond. Ook was hij wat sceptisch over de vraag waarom daarvoor nog steeds geld bijeengebracht moet worden. Hij ging met deze vragen naar de internationale Rotary Conventie in Atlanta, USA. Daar kwam hij in contact met het fenomeen ‘Polio Rally’, waardoor alle presentaties over beleidsvoornemens opeens handen en voeten kregen. End Polio Now werd daar voor hem een kwestie van doen. Niet van erover discussiëren.

Walter sloot zich aan bij een groep TRF-functionarissen uit Nederland en Duitsland. Samen gingen ze naar Moradabad, een streek ten noordoosten van Delhi in India. In een week tijd vaccineerde dit team ongeveer 250 kinderen per dag. Gewoon door de straat op te gaan in kleine groepen samen met health officers uit India en Rotarians van lokale Rotaryclubs. 

Walter: “Ik trok een dag op met een lokale zorgverlener die geen Engels sprak. We communiceerden met gebaren en mimiek. Omdat we hetzelfde doel hadden– zoveel mogelijk kinderen vaccineren – begrepen we elkaar echter helemaal en was het echt teamwerk.” Dat is het mooie van dit project. Je werkt echt samen. Alle deelnemende organisaties zijn nevengeschikt aan elkaar. Het gezamenlijke doel is een vaccinatiegraad van 95% realiseren. 

“Op een gegeven moment wordt je gewoon fanatiek. Je merkt dat veel mensen het een eer vinden dat je bij ze aanklopt. Ze onthalen je dan met thee en alle egards. Dat is zo bijzonder om mee te maken”, aldus Walter.

Het vaccineren van een kind duurt maar 10 seconden: “je geeft ze twee druppeltjes op de tong. En klaar! Ze zijn voor de rest van hun leven tegen deze verminkende ziekte beschermd.”

“Als in een huis kinderen zijn gevaccineerd wordt dat op de deurposten aangetekend, zo weten volgende teams waar ze weer verder moeten gaan. Bij kinderen die we op dorpspleinen of gewoon langs de weg vaccineren, kleuren we het pinknageltje zwart, zodat ze echt maar één vaccinatie krijgen.”

Omdat gevaccineerde kinderen allemaal ook een knuffelbeestje krijgen, zijn de vaccinatieteams populair bij de kinderen. Sommige kinderen proberen voor een tweede vaccin in de rij te gaan staan, maar het zwarte pinknageltje voorkomt dat ze succes hebben. Aan het begin van de rally wordt door de lokale Rotaryclub een optocht door de stad georganiseerd om de aandacht te vestigen op de komst van de vaccinatieteams. Het is een feestelijke parade met muziek en alle vrijwilligers en health officers. Het programma is zeer welkom in de regio waar Walter is geweest.

Voor hem is het inmiddels totaal geen vraag meer of End Polio Now nog wel relevant is. Daarom vertelt hij ook graag over zijn ervaringen in Moradabad.