© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Rotaract = Rotary in Action

In 1968 startte Rotary International het project Rotary in Action. Het idee was dat jongeren in de geest van Rotary in actie zouden komen voor de Rotary-idealen. De naam voor die jongerenclubs werd Rotaract.

De doelstellingen, zoals: het ontwikkelen van leiderschap, erkenning van de waarde van elk individu en het ontwikkelen van kennis van en begrip voor de noden, problemen en kansen in de samenleving, weken van meet af aan niet af van die van reguliere Rotaryclubs. Het belangrijkste verschil was dat Rotaract daaraan actie verbond. En dat verschil bleef lang in stand.

Erkenning

Maar de samenleving veranderde en Rotary veranderde mee. Van teruggetrokken serviceclubs veranderde de Rotary-organisatie in een organisatie van People in Action. Rotaract werd de norm. Geen wonder dat in 2019 Rotaractclubs (RAC’s) niet langer als project van Rotary gezien konden worden, maar als volwaardige clubs moesten worden erkend. Tot 2019 konden RAC’s alleen maar door Rotaryclubs worden opgericht, maar tegenwoordig is dat geen vereiste meer. Daardoor is het enige verschil tussen RAC’s en RC’s de leeftijdsopbouw geworden – in het voordeel van de RAC’s wel te verstaan.

Service Above Self

In Nederland is de oudst nog bestaande Rotaractclub RAC Hoeksche Waard, opgericht in 1975. De jongste club is RAC Delft International, opgericht in 2020 door een jonge student uit Dresden. Samen met negen andere studenten uit verschillende landen, die verschillende studierichtingen volgen, studerend in verschillende steden. Zij weten zich verbonden door het ideaal van Service Above Self. Die verbinding en samenwerking met mensen uit andere bubbels dan de jouwe maakt het lidmaatschap van Rotaract tijdens het begin van je loopbaan of tijdens je studie een ervaring die je vormt en inspireert. Niet voor niks worden veel Rotaracters na hun tijd bij Rotaract uitgenodigd voor een lidmaatschap van een Rotaryclub. En vandaag de dag kom je in diverse landelijke Rotarycommissies en -projecten oud-Rotaracters tegen. Rotaract biedt de basis voor een internationaal netwerk dat het hele leven mee kan gaan.

Aanvulling

Voor Rotaryclubs is een RAC in de buurt een geweldige aanvulling op het bestaande netwerk en een bron van ideeën voor eigentijdse projecten en evenementen. Alle Rotaractclubs willen groeien en een sterke club vormen voor jongeren vanaf 18 jaar. Als je een kleine club bent, is het niet eenvoudig de clubsamenstelling een goede afspiegeling van de samenleving te laten zijn. Delft International is daarom op zoek naar nieuwe leden. Wij kunnen hen helpen en jongeren die wij kennen zo laten delen in het plezier van het lidmaatschap van Rotary International.

Aanmelden

Ken jij jonge mensen voor wie RAC interessant kan zijn, laat ze dan contact opnemen via instagram (rotaract.delft.international ) of facebook (rotaractdelftinternational). E-mailen kan ook: rotaract.delft.international@gmail.com. En heb je wel interesse in RAC, maar ben je van buiten D1600, dan mail je aan info@rotaract.nl.