© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

De sterkte van partnerschappen

We hebben ons allemaal bij Rotary aangesloten om samen met anderen een verschil te maken. Wanneer Rotary samenwerkt met gelijkgestemde organisaties, is er niets dat we niet kunnen bereiken. Partnerschappen versterken onze impact!

Een voortrekkersrol spelen via partnerschappen is niets nieuws voor Rotary. Wij hebben het voortouw genomen bij de oprichting van het Global Polio Eradication Initiative. Later sloot  de Bill & Melinda Gates Foundation zich hierbij aan en kregen we daardoor een sterke partner in de strijd tegen polio. Dankzij ons partnerschap en de 2-op-1 overeenkomst met de Gates Foundation, genereert Rotary jaarlijks 150 miljoen US$ om polio te bekampen.

Veel mensen weten misschien niet dat ons werk met de Gates Foundation en onze andere partners niet ophoudt bij polio, maar ook preventie-inspanningen voor andere ziekten omvat. De Rotary Foundation heeft zich aangesloten bij de Gates Foundation en World Vision U.S. om een programma te cofinancieren dat malaria bestrijdt in Zambia en geleid wordt door Rotariërs. Elke partij draagt 2 miljoen US$ bij aan ‘Partners for a Malaria-Free Zambia’, dat trouwens de eerste ‘Programs of Scale Grant’ ontving van de Rotary Foundation.

Een even grote impact tekent zich af bij partnerschappen op onze andere aandachtsgebieden. Rotary werkt bijvoorbeeld samen met het United States Agency for International Development (USAID) aan grootschalige internationale projecten. Het Rotary-USAID WASH-samenwerkingsverband heeft landen als Oeganda en Ghana geholpen om zuiver water, sanitaire voorzieningen en hygiënische faciliteiten te voorzien, wat honderdduizenden mensen heeft geholpen. We werken ook samen met USAID om Covid-19 en de financiële en sociale gevolgen daarvan op lange termijn in Italië te helpen bestrijden. Ondertussen helpt het programma ‘Hearts of Europe’, dat gezamenlijk wordt gefinancierd door USAID en Rotary, gemeenschappen in Oost-Europa door middel van Global Grants.

Onze reputatie als betrouwbare partner leidt vaak tot meerdere wederzijdse projecten. Via het initiatief ‘Power of Nutrition’ werken we samen met onze partner UNICEF voor de uitroeiing van polio en met de Eleanor Crook Foundation om ondervoeding bij jonge kinderen aan te pakken.

We mogen de Rotary Foundation niet voor onszelf houden. Laten we ervoor zorgen dat haar goede naam nog verder verspreid geraakt. Zo vinden we nieuwe partners, krijgen we meer steun en vergroten we onze capaciteit om goed te doen in de wereld.

John Germ
Voorzitter van de Board of Trustees van de Foundation