© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Tulpen uit Amsterdam

In 1985, dit jaar dus 35 jaar geleden, is Rotary gestart met de End Polio Now campagne. Met een torenhoge ambitie: Polio de wereld uit!

Dankzij die ambitie ging de wereld van 350.000 polioslachtoffers in 1985, naar een zeer klein aantal polioslachtoffers in Afghanistan en Pakistan nu. Nog maar twee landen! Want Afrika is op 25 augustus 2020 poliovirusvrij verklaard. Omdat Nigeria, als laatste land in Afrika, nu ook poliovrij is. Wat een geweldig nieuws.

Het kostte letterlijk bloed zweet en tranen. Want het noordoostelijke deel van Nigeria wordt geteisterd door de terreurorganisatie Boko Haram. Zij dwarsboomden jarenlang het vaccinatie- programma met geweld en desinformatie. Hulpverleners die kinderen vaccineerden, moesten het in een aantal gevallen zelfs met hun leven bekopen. Maar opgeven was voor die hulpverleners geen optie. Het zou de resultaten van hun jarenlange inspanningen teniet doen.

De twee laatste landen waar het poliovirus nog niet uitgeroeid is, zijn Afghanistan en Pakistan. En ook daar wordt het vaccinatieprogramma gefrustreerd door terreurorganisaties met desinformatie en geweld. De duizenden hulpverleners die ondanks dit alles het vaccinatieprogramma voortzetten doen dit in moeilijke, en soms levensbedreigende, omstandigheden. Maar de (veelal vrouwelijke) hulpverleners daar weten dat het moet. Want opgeven is geen optie. Het poliovirus moet uitgeroeid worden. Voor de kinderen van nu en voor de kinderen van morgen.

Niet alleen de hulpverleners in Afghanistan en Pakistan gaan door. Wereldwijd weten hulp- verleners dat nu stoppen met het vaccinatieprogramma de resultaten van een jarenlange strijd teniet doen. Daarom gaan miljoenen hulpverleners nog vele jaren door met het vaccineren van kinderen. Ook in Nederland trouwens.

Ik heb diep respect voor de moed en de onverzettelijkheid van de hulpverleners in Nigeria, Afghanistan en Pakistan. Ik heb ook diep respect voor de miljoenen vrijwilligers wereldwijd die onvermoeibaar doorgaan met vaccinatieprogramma’s.

Ik steun hun onverzettelijkheid door het kopen van de End Polio Now tulpenbollen. En elk voorjaar komen ze hier, in mijn Amsterdamse plantenbakken, tot bloei. Elk jaar herinneren de tulpen me eraan dat er nog steeds hulpverleners bezig moeten zijn met het poliovaccinatieprogramma.

Elke bloeiende tulp staat symbool voor een kind dat poliovrij mag opgroeien. Daarom komen er ook dit jaar, 35 jaar na het begin van de End Polio Now campagne, weer nieuwe End Polio Now tulpen bij in mijn plantenbakken. Want bloeiende tulpen zullen nog jarenlang nodig blijven. Omdat we nu nog niet kunnen verslappen.

Bestel op endpolionow.nl en End Polio Now!

Jelle Houtsma
DG 2020-2021 D1580