© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Vader & dochter vaccineren in India

Sinds 2002 is Gé van Goch lid van Rotaryclub Weert-Land van Horne. Tijdens zijn lidmaatschap ontwikkelt hij een droom: naar India voor de actie End Polio Now. Afgelopen januari was het zo ver.

Samen met zijn dochter Dominique (lid van Rotaract Midden-Limburg) en 15 Rotarians uit het hele land vertrok hij naar India voor de National Immunization Days 2020. De reis was geregeld door Rotaryclub Zutphen-Rio aan de IJssel. Dominique: “Het was een fantastische en vooral indrukwekkende reis. India is een fascinerend land, het is chaotisch en prachtig tegelijk. Na aankomst op het vliegveld vertrokken we meteen naar een van de oudste ziekenhuizen van Delhi om een rondleiding te krijgen op alle polio- en klompvoetafdelingen, de realiteit als het om polio gaat.” Gé vult aan:

“Je bent net een paar uur in India en je staat meteen midden in de werkelijkheid als het gaat om de invaliditeit die ontstaat door polio. Het is ontroerend en indrukwekkend om te zien hoeveel Rotary voor dit ziekenhuis doet. In het ziekenhuis hangen vele bordjes aan de muur waarop staat dat de betreffende afdeling bestaat door een donatie van een Rotaryclub van over de hele wereld.”

Goed onder controle

Dominique: “Je gaat naar India met de gedachte dat je heel veel kinderen gaat druppelen en echt gaat helpen. In werkelijkheid is dit anders. De plaatselijke Rotaryclubs en de WHO hebben polio in India goed onder controle. Ze hebben een systeem, kennen elkaar en je merkt dat deze mensen een bepaalde routine hebben. We merkten dat onze veiligheid voor de plaatselijke Rotaryclub die ons begeleidde op de eerste plaats stond. Ze zorgden erg goed voor ons.” Gé: “Begrijp ons niet verkeerd, we hebben veel kinderen kunnen druppelen en echt gedaan waar we voor kwamen. Echter, het is goed om te zien dat India het zelf op orde heeft. Wij westerlingen gaan nogal eens naar een land met de gedachte dat wij hen wel even gaan leren hoe het moet. Dit is in het India van nu absoluut niet meer nodig. India is een land van uitersten, zowel in rijkdom als armoede. Je ziet dat er veel projecten en initiatieven zijn van plaatselijke ondernemers en overheid ondersteund, door Rotary of andere serviceclubs.”

Kippenvel

Naast het vaccineren tegen polio was er tijdens de reis ook veel aandacht voor plaatselijke Rotaryprojecten, zoals waterprojecten en scholing voor kinderen in sloppenwijken. We werden in de sloppenwijken onthaald als sterren. Er werden shows gegeven en het hele dorp wilde met ons op de foto. Gé: “Zo onwerkelijk. Je staat in een compleet andere wereld, waarbij hele gezinnen in hutjes wonen en de riolering letterlijk in de goot loopt. En toch zijn ze trots dat wij hen bezoeken.” Dominique: “Dit was misschien nog wel het mooiste van de hele reis. Zien wat Rotary People of Action daadwerkelijk betekent. Als ik eraan terug denk, krijg ik vaak nog kippenvel.”

Service above self

Gé en Dominique zijn het erover eens: “Dit was een unieke kans om samen – als Rotarian en Rotaracter – dit bezoek aan India te hebben kunnen maken. Het draagt bij aan de band als vader en dochter die elkaar vinden in de gedachte van ‘service above self.’ Het druppelen van het poliovaccin in Pakistan is onze volgende droom!”