Ambassadeurs van Afghanistan en Pakistan planten End Polio Now tulpen

24 oktober is World Polio Day, een dag om de voortgang in strijd tegen deze ziekte brede bekendheid te geven. Wereldwijd vinden evenementen en conferenties plaats.

In Nederland worden donderdag 22 oktober op The International School of The Hague de End Polio Now tulpen geplant door HE Mohammed Asif Rahimi, Ambassadeur van Afghanistan en HE Shujjat Ali Rathore, Ambassadeur van Pakistan, in aanwezigheid van medewerkers en ouders van de International School en Nederlandse Rotarians, betrokken bij de strijd tegen polio.

Op vele andere plekken in Nederland zullen lokale Rotaryclubs de tulpen planten om zo op lokaal niveau aandacht aan de strijd tegen polio te geven.

End Polio Now

End Polio Now is de actie om de wereld vrij te maken van de ziekte poliomyelitis, kinderverlamming. In 1979 is een Rotaryclub op de Filippijnen hiermee begonnen. Sinds 1985 is deze overgenomen door Rotary International en hebben de WHO, Unicef, CDC, Gavi en de Bill & Melinda Gates Foundation zich hierbij aan-gesloten.

Rond 1979 werden jaarlijks 350.000 kinderen door deze ziekte getroffen, die des-tijds in 125 landen voorkwam. In 2019 zijn totaal 176 nieuwe gevallen gemeld in 2 landen: Afghanistan en Pakistan. Tot oktober 2020 zijn slechts 129 nieuwe gevallen geconstateerd in Afghanistan (52) en Pakistan (77). Deze vooruitgang is gerealiseerd door grootschalige vaccinatiecampagnes, waarmee inmiddels meer dan 2,5 miljard kinderen zijn beschermd. Sinds 1985 is hiervoor US$ 17,3 miljard door vele landen, organisaties en sponsoren beschikbaar gesteld en grotendeels uitgegeven.

Verwacht wordt dat binnen enkele jaren het doel, een wereld vrij van polio, zal zijn bereikt. Voor 50 dollarcent kan een kind worden gevaccineerd.

Nederlandse Rotarians hebben zelf ook al jaren actief kinderen gevaccineerd in Ghana, Nigeria, India en Pakistan .

Rotary

Rotary is een serviceorganisatie met 1.2 miljoen leden wereldwijd. Haar doel van haar leden is dienstverlenend te zijn naar de omgeving, lokaal en daarbuiten. Dit komt tot uiting in haar motto: ‘Service Above Self’.

De leden zijn georganiseerd in lokale Rotaryclubs en zijn mannen en vrouwen, werkzaam in verschillende beroepen. Zij komen wekelijks bijeen en laten een veelheid aan onderwerpen op sociaal, maatschappelijk en beroepsgebied de revue passeren. Activiteiten worden opgezet om invulling aan haar doelstelling, dienstverlening, te geven en zo blijvende verbeteringen te bereiken.

End Polio Now tulpenactie

In 2020 worden door de Nederlandse Rotarians voor het zevende jaar doosjes met End Polio Now tulpen aan de man gebracht. In 2019 zijn 14.000 doosjes met elk 25 tulpen verkocht. Dat heeft, inclusief een verdrievoudiging door de Bill & Melinda Gates Foundation ruim € 570.000,- voor de strijd tegen polio opgeleverd.

Rotary Nederland heeft in 2013, tijdens het benefiet gala rond de tsunami die de Filippijnen trof, de naamrechten voor deze tulp gekocht. In de daaropvolgende jaren wordt de End Polio Now tulp voor fondsenwerving in de strijd tegen polio gebruikt. Ons initiatief heeft in andere landen navolging gevonden: ook in België, Duitsland, Engeland, Polen, Zweden, Zwitserland, Canada en de USA bloeien End Polio Now tulpen.

Hier kunt u de End Polio Now tulp bestellen >