Rugazi Mission Dispensary

RUGAZI MISSION DISPENSARY (UGANDA)

Sinds begin 2013 is Sander Kesseler via de Stichting Awaka aangesteld als mededirecteur van Unique Highschool in Rubirizi in het zuidwesten van Uganda.

Samen met Rotaryclub Rijk van Nijmegen is hij betrokken bij de bouw van een nieuw ziekenhuisje in van Rugazi Parish in Rubirizi. Dit is een parochie in het district Bushenyi grenzend aan Congo en Rwanda. Rugazi Mission Dispensary biedt medische zorg voor de mensen in deze parochie.

Vanuit de overheid worden met veel buitenlands geld (USA Aid en UK Aid) staatsziekenhuizen gebouwd. Desondanks is de beschikbaarheid van medische zorg beperkt. Artsen zijn doorgaans niet te vinden in deze ziekenhuizen, velen houden er een privékliniek op na. Deze medische zorg is voor vrijwel geen enkele Ugandees betaalbaar.

Om medische zorg voor het overgrote deel van de bevolking toch in beperkte mate te kunnen garanderen heeft de Kerk een eigen gezondheidsorganisatie gebouwd. Dit houdt in dat iedere parochie beschikt over een dispensary. Via de Kerk is de medicijnvoorziening en de middelenvoorziening (schone injectienaalden, steriele handschoenen enzovoorts) van de dispensaries alleszins acceptabel.

Det Rugazi Mission Dispensary heeft 6 personeelsleden, waarvan een administratrice, een laboratoriumassistente en 4 verpleegkundigen. Geen van deze verpleegkundigen heeft de volledige verpleegkundige opleiding gevolgd. Een arts is niet aanwezig. De 6 zeer gemotiveerd medewerkers van Rugazi Mission Dispensary zijn 24 uur per dag en 365 dagen per jaar verantwoordelijk voor de medische zorg voor een populatie van ongeveer 105.000 inwoners. Het personeel is niet gevaccineerd en loopt daardoor zelf een fors gezondheidsrisico. De is hygiëne een punt waarop nog erg veel te verbeteren valt. Het onderkomen van de dispensary is, mede als gevolg van een aardbeving, erg bouwvallig waardoor het verlenen van medische zorg praktisch onmogelijk wordt.

De Stichting Awaka heeft de ruwbouw van een nieuwe dispensary kunnen realiseren. Mede door een financiële bijdrage van Rotaryclub Rijk van Nijmegen is onder de bezielende leiding van Sander Kesseler de afbouw gerealiseerd. Daardoor beschikt de regio onder meer over een moeder-kind-afdeling met een aparte verloskamer, vier kamers met twaalf bedden, een apotheek en een werkkamer voor het personeel. De Kerk heeft op basis van deze realisatie inmiddels zorg gedragen voor uitbreiding van het personeel, waarbij ook het kennis en vaardigheidsniveau is verbeterd.

Zo kan de gemeenschap weer beschikken over een betere gezondheidsfaciliteit met een verdubbeling van het aantal bedden.