© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Nijmeegse scholieren sjouwen 2000 liter water voor kinderen in Sri Lanka

366 Nijmeegse scholieren doen op vrijdag 27 maart mee aan de goede doelen-actie Wandelen voor Water. Met op hun rug 6 liter water lopen ze een parcours van 6 kilometer in het Nijmeegse Goffertpark. De scholieren zamelen met de wandeltocht geld in voor 2 plattelandsscholen in Hungamuwa in Sri Lanka. Die zitten dringend verlegen om een waterpomp voor schoon drinkwater en toiletten met waterspoeling. De scholieren starten en finishen in het Goffert-stadion, thuishaven van voetbalclub N.E.C. De N.E.C.-mascotte Bikkel zorgt voor een warming-up.

De Nijmeegse wandelaars zijn afkomstig van groep 7 en 8 van Basisschool Brakkenstein, De Lanteerne, Michiel de Ruyter en De Luithorst, de Marinus van Beekschool en ook van de Montessori Dukenburg. Ze behoren tot de scholen die zijn benaderd door Rotaryclub Nijmegen, Rotaryclub Rijk van Nijmegen en Rotaryclub Nijmegen Zuid. Deze serviceclubs zorgden recent voor gastlessen aan de Nijmeegse scholieren, als voorbereiding op Wandelen voor Water.

Veel kinderen in Azië moeten iedere dag gemiddeld 6 kilometer lopen om aan schoon drinkwater te komen. Dat gaat ten koste van de uren die ze op school kunnen leren, of kunnen spelen. Op de twee scholen in Sri- Lanka zitten de kinderen van de allerarmsten. Het water in de put op hun scholen is vervuild. En wc’s worden niet goed schoon gehouden, bij gebrek een waterspoeling. Dat is slecht voor de gezondheid, en dus voor de toekomst van de kinderen. De ouders hebben echter niet het geld en de tijd om kinderen naar betere scholen te brengen. Daarom wordt nu geld verzameld voor een pompinstallatie voor stromend drinkwater. En voor toiletten, die men kan doorspoelen. Zo’n 500 personen hebben hier straks profijt van. Tot de hulp behoren lessen in hygiëne.

Met het project Wandelen voor Water (www.wandelenvoorwater.nl) wordt nationaal campagne gevoerd voor schoon drinkwater. In 2015 doen meer dan 600 scholen mee. Wandelen voor Water verbetert jaarlijks het leven van 100.000 kinderen en hun families. Het bedrag dat de Nijmeegse kinderen in 2015 bijeen lopen gaat 100 % naar het Sri-Lankese project van de Stichting Kansarmen Sri Lanka uit Wijchen. Deze stichting werkt nauw samen met de ouders van de schoolkinderen en met de lokale gemeenschap. Wandelen voor Water vindt plaats in het kader de jaarlijkse Wereld Water Dag (dit jaar op 22 maart 2015). Deze Wereld Water Dag wordt georganiseerd door de Stichting Aqua for All (www.aquaforall.nl) met hulp van allerlei organisaties. 

De drie Nijmeegse Rotaryclubs vinden het stimulerend om samen actie te voeren. Hun maatschappelijke betrokkenheid dragen ze zo concreet uit. Rotaryclubs hebben een divers en wereldwijd netwerk van professionals en mensen die vanuit hun verantwoordelijkheden maatschappelijke problemen aan willen pakken, en zo levens veranderen. Zo’n 30 Nijmeegse Rotaryleden begeleiden de jonge wandelaars op 27 maart. Voor meer informatie: www.wandelenvoorwater.nl