© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Nijmeegse scholieren wandelen voor water

Nijmegen, 13 maart 2014

Nijmeegse scholieren sjouwen water voor kinderen in Sri Lanka

Op school zitten zonder water om te drinken of de wc door te spoelen? Kinderen uit Sri Lanka – dat nog lijdt onder de tsunami van 2004 – maken dat dag in dag uit mee. Maar dat wordt anders. Leerlingen van groep 7 en 8 van Basisschool Brakkenstein, Basisschool de Wieken en Vrije School De Meander gaan actie voeren in het kader van Wereld Water Dag 2014. Op vrijdag 21 maart lopen circa 135 leerlingen met een rugzak met 6 liter water door de bossen van Heumensoord: een waterwingebied. Ex-wethouder Hannie Kunst van de gemeente Nijmegen geeft het startschot om 10.00 uur op de Beukenlaan in Nijmegen (tegenover de Driehuizerweg). De wandeling van 6 kilometer wordt georganiseerd door Rotaryclub Nijmegen, Rotaryclub Rijk van Nijmegen en Rotaryclub Nijmegen Zuid.

Voor die stevige inspanning ontvangen de scholieren sponsorbijdragen van hun ouders, vrienden en relaties. Met het bedrag komen er waterputten (of een watertoren) én sanitaire voorzieningen voor een plattelandsschool bij het plaatsje Ibbagamuwa in Sri Lanka. De scholieren krijgen ook lessen in hygiëne. 650 leerlingen - uit arme gezinnen - en 26 leerkrachten profiteren hier straks van. In Azië en Afrika moeten kinderen dagelijks kilometers lopen om drinkwater te halen: uren die ten koste gaan van onderwijs en spelen. Mensen én dieren lijden door het tekort aan water. Vee sterft en zo komt ook de voedselvoorziening in gevaar.

De Stichting Aqua for All organiseert met behulp van allerlei organisaties Wandelen voor Water in het kader van de jaarlijkse Wereld Water Dag. Met het project Wandelen voor Water (www.wandelenvoorwater.nl) wordt nationaal campagne gevoerd voor schoon drinkwater. Zo'n 32.500 leerlingen van ruim 565 scholen in Nederland lopen in de week van Wereld Water Dag 2014. Met de opbrengst verbeteren ze jaarlijks het leven van 100.000 kinderen en hun families. 100% van het bedrag dat de Nijmeegse kinderen bijeen lopen gaat naar het project van de Stichting Kansarmen Sri Lanka uit Wijchen. Deze stichting werkt nauw samen met de ouders van de schoolkinderen en met de lokale gemeenschap van Ibbagamuwa.

De drie Nijmeegse Rotaryclubs vinden het stimulerend om samen actie te voeren. Hun maatschappelijke betrokkenheid dragen ze zo concreet uit. Rotaryclubs hebben een divers en wereldwijd netwerk van professionals en mensen die vanuit hun verantwoordelijkheden maatschappelijke problemen aan willen pakken, en zo levens veranderen. Zo’n 30 Nijmeegse Rotaryleden begeleiden de jonge wandelaars op 21 maart. Ze hebben tevoren ook een aantal gastlessen op de scholen gegeven, samen met de Stichting Kansarmen Sri Lanka. De Nijmeegse scholieren hebben hun rugzakjes tevoren gevuld met gebruikt water, en lopen door Heumensoord: een waterwingebied.

Voor meer informatie: www.wandelenvoorwater.nl