Inter service meeting met Thecla Bodewes

Inter service meeting met als gastspreker:

Thecla Bodewes, DGA / CEO Thecla Bodewes Group

Thecla Bodewes nam in 1998 Scheepswerven Gebr. G & H Bodewes in Hasselt over van haar vader. In 2003 kwam daar een scheepswerf in Meppel bij. In 2013 en 2015 werden daar resp. Harlingen en Kampen aan toegevoegd en in 2019 Stroobos. In 2018 is de werf in Hasselt gesloten. In Meppel vindt reparatie plaats. Nieuwbouw van gespecialiseerde zeeschepen en binnenvaartschepen gebeurt in Harlingen, Kampen en Stroobos.

Thecla Bodewes Shipyards bouwt schepen voor grote internationale en nationale opdrachtgevers zoals Koninklijke Boskalis Westminster, Baggerbedrijf De Boer, Chemgas, Trafigura, Perenco, Copetrol en Silverburn. Bovendien zijn de scheepswerven gespecialiseerd in seriebouwmatige schepen maar vooral ook in ‘custom-build’ schepen groot en klein.

Thecla is een groot voorstander van nuchtere innovatie met een groen karakter en de scheepswerven hebben afgelopen jaren meerdere innovatieve projecten afgerond zoals rondvaartboten varend op waterstof, binnenvaartschepen met een extreem laag eigen gewicht, complexe innovatieve baggerschepen en autonoom varende drones gebruikt voor seismologisch onderzoek.

De scheepswerven zijn allemaal Nederlandse productiebedrijven waarvan 80% van de omzet export betreft.

Tevens is Thecla eigenaar van Koseq waar equipment gebouwd wordt voor olie opruimen en herstel bij olierampen op zee, in havens en binnenwateren. In 2010 richtte Thecla Maritima Green Technology op waar vooral innovatieve projecten worden uitgevoerd zoals het maken van autonoom varende drones voor de offshore industrie en rondvaartboten varend op waterstof.

Voordat Thecla in 1998 startte bij het familiebedrijf reorganiseerde zij scheepswerven. Ook heeft ze meerdere jaren gewerkt voor Bureau Veritas, een internationaal bureau dat schepen en scheepsbouworganisaties certificeert. Thecla heeft aan de HTS Haarlem Scheepsbouwkunde gestudeerd.

In 2011 kreeg Thecla als zakenvrouw van het jaar de Prix Veuve Clicquot uitgereikt door Minister President Mark Rutte.

Thecla heeft diverse, veelal ook onbezoldigde, nevenfuncties. Zo is Thecla Beschermvrouw van de Stichting ‘Schipper mag ik ook eens varen’. Deze stichting heeft als doel het organiseren van zorgeloze, meerdaagse vaartochten voor mensen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen. De stichting zet zich in om maatschappelijke deelname, integratie en emancipatie van deze mensen te bevorderen. Het doel is een belangrijke bijdrage te leveren aan het terugdringen van het isolement waarin velen zich bevinden. Onder hen zijn natuurlijk ook hun naaste familieleden en directe verzorgers.

Thecla komt spreken in het kader van het jaarthema van Rotary Oldebroek-Elburg: “Just do it!” en daarbij zal zij ook de Stichting ‘Schipper mag ik ook eens varen’ in het bijzonder voor het voetlicht brengen.

Deze Inter service meeting zou op donderdag 16 april 2020 plaatshebben maar her corona virus gooide roet in het eten. In overleg met Thecla is besloten dat van uitstel geen afstel hoeft te komen. We zullen de nieuwe datum uiteraard melden wanneer deze bekend is.