© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Tulpenactie

Tulpenactie 2020/2021

Vorig jaar november hebben we met een groot aantal clubleden tulpenbollen geplant bij verzorgings- en verpleeghuizen in gemeente Oldebroek en Elburg. Deze zijn nu in het voorjaar volledig tot bloei gekomen en ze leveren een prachtig kleurenpallet op wat veel enthousiasme oproept bij de bewoners die er volop van kunnen genieten.

Afbeelding met bloem, buiten, plant, tuin

Automatisch gegenereerde beschrijving“Het lijkt hier wel Klein Keukenhof.” De dames Nap en Dijkhuizen van locatie De Voord van Het Baken Zorgverlening, slaan de handen voor de mond als ze met hun rolstoel de tuin in worden gereden. Een beter signaal dat de actie is geslaagd kunnen onze voorzitter José Oosthoek en coördinator Ronald Cleijsen zich niet wensen. Geholpen door een firma uit de Noordoostpolder die de bollen gratis ter beschikking stelde konden we alle verzorging- en verpleeghuizen in beide gemeenten opfleuren.

“Je moet altijd nog maar afwachten wat ervan terecht komt”, zegt Ronald die de plantactie in november coördineerde. Het is niet zo maar dat de bewoners van De Voord met enige trots hun bezoek meenemen naar de tuin. De bollen zijn zowel aan de voor- als achterzijde geplant, zodat de mensen er ook vanuit hun kamers zicht op hebben. Hij kan de dames geruststellen als ze hun twijfels uitspreken over de houdbaarheid van de bollen. “Die steken echt volgend jaar opnieuw hun kop op”, geeft hij aan. Wat hem betreft zal deze actie zich nog wel een paar keer herhalen. José zegt dat ze samen met de bewoners vrolijk wordt van de tulpenpracht na een tot nu toe koud en regenachtig voorjaar. Ze maakt een groot compliment aan de leden. “In november zijn 20 van de 37 leden een dag lang intensief in de weer geweest met het planten. Het is zo een genoegen om voorzitter van deze club te zijn.”

Ook bij het Nieuwe Feithenhof heerst het voorjaarsgevoel. Jolanda, verantwoordelijk voor welzijnsbegeleiding spreekt haar waardering uit namens 45 bewoners met zorg en de 24 mensen die kleinschalig wonen op het complex. “Het valt me op dat deze tulpen zulke lange stelen hebben en heel lang blijven bloeien. Bij ons nu al een week of drie. Jammer dat het nog zo weinig terrasweer is (geweest), want dan zouden onze bewoners er nog meer plezier aan kunnen beleven. Het moeten planters met veel verstand van zaken zijn, want bij ons was de grond in november drassig en naar het scheen helemaal niet geschikt.”