tulpenactie

Rotary Oostburg is niet alleen lokaal bezig. Natuurlijk waren we onlangs nog ook actie bij de Scouting in Oostburg. “Handen uit de mouwen” was het motto en er werden tal van klussen aangepakt. Ook internationaal zijn we bezig om de wereld een beetje mooier te maken, een steentje bij te dragen aan het welzijn van anderen.
24 oktober is het wereldwijd “Polio-dag”. Een dag waarop we extra aandacht besteden aan het bestrijden van deze ziekte.

 

Door preventieve vaccinatie en goede hygiëne kan polio en besmetting worden voorkomen. Sinds 1988 (de start van de campagne van de Wereld-gezondheidsorganisatie) is het aantal polio incidenten al met 99% gedaald. Ondanks dat er nog 1% te gaan is kunnen oorlogen of conflicten de vaccinatie tegen polio belemmeren. We zijn "this close" om polio voor altijd uit te roeien.

Polio (Poliomyelitis), dat ook wel kinderverlamming wordt genoemd, is een virusziekte die een ontsteking in de grijze stof van het ruggenmerk veroorzaakt. Polio is een sluipende ziekte die bij 95% van de gevallen geen symptomen vertoont maar wel verspreidt wordt.

Onder andere door slechte hygiëne wordt het virus op andere mensen overgebracht. Bij de ongelukkige 1% van de besmette gevallen treden er spierverlammingen op. Dit is vooral bij het poliovirus type 1.

Zodra het virus in de chronische fase terecht komt zijn de verlammingen ongeneeslijk met blijvende spierzwakte tot gevolg. Groeiende kinderen krijgen ook misvormingen omdat aangedane ledematen zich niet meer normaal kunnen ontwikkelen of worden kromgetrokken door nog wel functionerende spieren.

https://www.endpolionowtulp.nl/bestanden/wat-is-polio_foto.jpgWanneer de ademhalingsspieren verlamd raken leidt polio tot de dood. Naarmate men ouder is op het moment van besmetting stijgt de kans op  dergelijke afloop.

Omdat we nu eenmaal niet “overal in de wereld” de handen uit de mouwen kunnen steken en de laatste plekken op onze wereld waar nog polio voorkomt in onveilige gebieden liggen, kiezen we er voor om de “tulpen-actie” van Rotary onder de aandacht te brengen.

De End Polio Now tulpen bloeien dit voorjaar niet alleen in Nederland, maar ook in België, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland.
 
In één doosje zitten 25 tulpenbollen en dat kost 15,00 euro.
Een projectverpakking met 2.500 bollen is voldoende om 25 vierkante meter te beplanten.
In 2019 zijn totaal 13.208 doosjes en 21 projectverpakkingen (gelijk aan 2100 doosjes) gekocht. Daarmee is de netto bijdrage 2019 € 140.611,60.

https://www.endpolionowtulp.nl/lcms2/RESIZE/w170-h9999-q90/bestanden/artikelen/1/18_tulpen-doos(1).png?1521039018=

Twee Nederlandse Rotary Districten doneerden  € 25.000,--.
Met extra bijdragen vanuit het Rotary World Fund en de Bill & Melinda Gates Foundation zorgden onze End Polio Now tulpen voor ruim  € 570.000,-- aan middelen om de ziekte polio te bestrijden. Meedoen is eenvoudig: stuur een mail aan: runningmarc@hotmail.com of rotarydomain@icloud.com om uw bestelling door te geven. Elk doosje tulpen wat we verkopen, draagt een steentje bij om deze vreselijke ziekte de wereld uit te helpen.

Doosje 25 tulpenbollen | End Polio Now tulp