© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Waterland Hoezee

Beste Purmerendse Rotaryvriendinnen en –vrienden:

U trok de agenda en blokkeerde het weekend van 10 en 11 juni j.l. om in Monnickendam de handen te laten wapperen.

Met inzet van alle rotarians werd het een fantastisch muziek-, haven- en watersportspektakel met een uitstekende fundraising voor ‘ons’ Waterproject.

Alle vier Waterlandse Rotaryclubs zorgden voor een grote inbreng, zowel met handjes als met centjes.

Ondergetekenden representanten van onze club, zullen er natuurlijk op de clubavonden uitgebreid op terugkomen en jullie van de laatste ins en outs op de hoogte houden / brengen.

rtn Velink (Henk)rtn Tieman (Maarten)

Ruim baan voor bezoekers feestweekend (bron NHD)

Verslaggever Peter Visser

MONNICKENDAM

De vlaggetjes wapperden flink op de sleepboten in de haven, en een warme jas of trui was geen overbodige luxe. Af en toe manifesteerde zich zelfs de grootste vijand van een evenement in de openlucht: regen. De weersomstandigheden drukten zaterdag duidelijk een stempel op het Monnickendamse feestweekend, ter gelegenheid van 650 jaar stadsrechten.

De geplande activiteiten, geconcentreerd in de oude dorpskern, konden niettemin allemaal doorgaan. Maar van drommen bezoekers, die zich stapje voor stapje een weg moesten banen naar een volgend doel, was beslist geen sprake. Ook al viel de drukte tegen, de gezelligheid was er niet minder om. Hier en daar waren de terrasjes zelfs redelijk bevolkt.

De vereniging De Motor-Sleepboot was met 26 leden vertegenwoordigd in de binnenhaven. Schippers uit Monnickendam, Zaandam, zelfs uit Friesland. En een uit West-Graftdijk: Loek Weve. Hij voer, evenals een aantal van zijn collega's, enkele keren uit om met twaalf gasten aan boord een korte rondvaart op de Gouwzee te maken.

Andere 'kapiteins' deden zaterdag mee met het zogenaamde kloktrekken. Met vol vermogen trokken de boten - om beurten - aan een dikke sleepkabel, die bevestigd was aan een met zand gevulde containerbak. Een elektronisch meetapparaat registreerde die trekkracht.

Speciaal voor het feestweekend lagen ook enkele historische zeilschepen afgemeerd. Ze konden worden bezichtigd, en ook was het mogelijk om een stukje met de bemanning mee te varen. Even verderop in de haven lag de 'Vriendschap', de huwelijksboot van Monnickendam. Sinds een jaar is de k1ipper een officiële trouwlocatie. Ambtenaar N. Roffelsen van de burgerlijke stand voltrok er het huwelijk van het Amsterdamse bruidspaar Jacco Koopmans en Barbara Bleijenbergh.

De Monnickenmarkt, de jaarlijkse boekenmarkt, kende weer een gevarieerd aanbod, Met op de achtergrond de onafgebroken aanprijzingen van de speaker bij het rad van avontuur, kon een keuze worden gemaakt uit onder andere romans en kinderboeken, landkaarten en schilderijen. De gehele opbrengst van de markt gaat naar de voedsel bank Zaanstreek/Waterland en de Veilig Drinkwater Projecten. Evenals de netto-opbrengst van de muziekevenementen die in de Grote Kerk plaats hadden. De goede doelen zijn geselecteerd door de Waterlandse Rotaryclubs.

Klik even op dit logo voor meer info.

De Rotarians waren niet alleen bij de voorbereidingen betrokken, je liep ze dit weekend voortdurend tegen het lijf. De handen flink uit de mouwen stekend als verkoper achter de marktkraampjes en/of als kaartjescontroleur in De Grote Kerk.

Bekijk de foto’s met dank aan Henk Velink

Meedeinen in muzikaal Monnickendam

Verslaggever Peter Visser

Het prille talent van Marlies (uit Idols), de gerijpte klasse van BZN en de onverslijtbare Eddy Christiani.

In Monnickendam viel er dit weekend op muzikaal gebied veel te genieten. Voor elk wat wils, want het is natuurlijk maar net waar je van houdt.

Zijn liedjes dateren nog net niet uit de tijd dat Monnickendam stadsrechten verwierf (in 1355), maar 1938 is toch een flinke tijd geleden. In dat jaar debuteerde Eddy Christiani, inmiddels 87 jaar oud maar nog bijzonder vitaal, met 'O zonnig Madeira'. Hij trad zaterdagochtend op in het atrium van verzorgingstehuis Swaensborch.

De aanwezigen werden getrakteerd op een repertoire uit een akoestisch tijdperk, waarin radio en 78-toerenpIaten zo'n beetje de enige geluidsdragers waren. De herkenbaarheid was er niet minder om, want er werd flink meegezongen met Christiani's liedjes over droomvakantielanden en zijn gevoelens voor het andere geslacht.

Van het ene uiterste naar het andere uiterste duurde maar een paar uur. Want vrijdagavond nog bladderde de kalk van de muren in de Grote Kerk.

Daar zorgde de tienkoppige band Boston Tea Party voor een swingend opwarmertje voor Gordon. Erik van der Hoff, Manuela Kemp en Marlies. Gordon, op het laatste moment in het programma verschenen als vervanger van de zieke Xander de Buisonjé, kwam een ruim half uurtje langs.

Het vooruitzicht op het sfeertje dat 'De vrienden van' zo kenmerkt, was voor de vroegtijdig uit Idols gewipte Purmerendse Marlies niet alleen reden om naar Monnickendam te komen, maar er ook te blijven. Ze was snipverkouden ("Ik ben echt ziek"), maar daar merkte niemand in het publiek iets van. Overigens daalde pas tijdens het door Manuela Kemp gecoverde 'Dansen op de vulkaan' (van De Dijk) die typische jamsfeer op het podium neer. Het publiek was de artiesten wat dat betreft voor geweest. Na aanvankelijk over de hele zerkenvloer verspreid te hebben gestaan, klonterde de meedeinende meute al vanaf het begin van Gordon's optreden voor het podium samen.

Zaterdagavond was BZN avond. De goed gevulde Grote Kerk kreeg twee keer een uur topentertainment voorgeschoteld. Mede dankzij de geluidstechnici die er, beter dan vrijdagavond, in waren geslaagd om de resonantie in te dammen.

Een van de muzikale hoogtepunten was toch wel 'Le legionnaire'. In dat nummer zat alles verpakt wat de bijna 40-jarige band al die tijd zo heeft gekenmerkt.

Het enthousiasme op het podium wedijverde met die in de kerk. Menig open doekje was er voor de Volendammers, bij wie overigens geen spoor van vermoeidheid viel waar te nemen. De groep was pas vrijdagmiddag teruggekeerd van een trip naar Curaçao en had dezelfde avond al weer opgetreden in Apeldoorn. Alleen de bruine tint van nachtegaaltje Carola Smit verraadde wat ze eerder die week had gedaan.

Nog even:

De website: ► www.waterlandhoezee.nl/